Menu
Leningen

Een zakelijke lening of zakelijk krediet?

Wie op zoek is naar een bedrijfsfinanciering kan kiezen uit een zakelijke lening of een zakelijke krediet. Wat zijn de verschillen en welke kies je?

Wie de bank binnenstapt voor een bedrijfsfinanciering heeft 2 keuzemogelijkheden: een zakelijke lening of een zakelijk krediet. Afhankelijk van je financieringsvraag is 1 van beide geschikt.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening kies je voor een investering in je bedrijf. De economische levensduur van de investering bepaalt daarbij de looptijd van de lening. Zakelijke leningen kunnen 1 jaar lopen, maar ook 25 jaar.

Gedurende de looptijd heb je een vaste rente. De maandelijkse kosten blijven dus gelijk. Een zakelijke lening los je lineair af. Je hebt dus ook geen restschuld aan het einde van de looptijd.

Een zakelijke lening is een langlopende lening en daarmee vergelijkbaar met een hypotheek. En net als de hypotheekrente, is de rente voor een zakelijke lening momenteel historisch laag. Een belangrijk verschil is dat je eenmalig een afsluitprovisie betaalt. Ook kunnen aan aflossen kosten verbonden zijn.

Zakelijk krediet

Met een zakelijk krediet kies je voor meer financiële flexibiliteit. Dit kun je gebruiken voor kortlopende financieringen zoals debiteuren en voorraden. Je sluit een zakelijk krediet tot 1 jaar tegen een variabele rente.

Binnen een kredietlimiet dat je met de bank hebt afgesproken, kun je flexibel geld opnemen en boetevrij aflossen. Een zakelijk krediet is te vergelijken met een doorlopend krediet. Ook deze vorm van geld lenen biedt extra bestedingsruimte.

Een zakelijk krediet is niet hetzelfde als factoring. In plaats van flexibel geld opnemen en aflossen, wordt bij factoring een voorschot betaald op door jou opgestelde factoren.

Voorwaarden afhankelijk van je onderneming

Hoeveel je kunt lenen en tegen welke voorwaarden, is afhankelijk van je onderneming. Banken vragen hoelang je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Startende ondernemers kan bijvoorbeeld worden gevraagd om een deel eigen geld in te brengen bij het startkapitaal. Ondernemingen die langer dan 1 jaar bestaan en een goed trackrecord hebben hebben ruimere leenmogelijkheden.

Voor zowel een zakelijke lening als een zakelijk krediet kan een borgstelling gevraagd worden. Deze kunt uzelf geven, maar ook uw partner of iemand anders.