Menu
Bedrijfsvoering

Wat houdt spuitgieten in?

Gieten
Je hebt misschien wel ooit geleerd, gehoord of gezien dat bijvoorbeeld bepaalde metalen objecten, zoals machineonderdelen, gemaakt worden met behulp van een mal. Dan wordt het hete, vloeibare metaal in de mal gegoten door een klein gaatje, en als het metaal weer hard is gaat de mal eraf.

Metaal
De meeste mallen van staal. Daarom kunnen alleen metalen en kunststoffen met een lage smelttemperatuur gebruikt worden voor deze techniek. Als er een vloeibare stof met een smelttemperatuur gelijk aan of hoger dan staal in de mal wordt gegoten, smelt de mal namelijk zelf ook. Je kunt deze techniek alleen gebruiken met een lossende vorm, anders kan de mal er niet meer af. Omdat je de mal van metaal kan maken kun je wel ingewikkeldere vormen maken dan met gewoon gieten.

Kunststof
Er zit een soort buis met een schroef erin aan de mal vast. Daarop zit een trechter, waar granulaat (kleine stukjes kunststof) in zitten en in de ruimte van de schroef komen. Daar worden ze opgewarmd en smelten ze. Als de schroef strakker wordt gedraaid wordt de gesmolten kunststof door de buis geperst, richting de mal. Deze komt dan, nog heet, in de mal terecht. Wanneer de kunststof weer is ‘gestold’, kan je de helft van de mal erafhalen (aan de andere kant dan waar de kunststof erin kwam) en dan valt het product door uitstoters zo uit de mal.

Waarom?
Het kan machinaal gedaan worden, dus produceer je sneller. De aanschaf van een mal is echter wel duur, dus dit wordt meestal alleen gedaan bij een hoge productie. Ook kun je met spuitgieten complexe producten maken. Een spuitgietbedrijf zoals Metron kan je altijd helpen met het ontwerp hiervan.

Toepassing
– Verpakkingen; de kunststof kan in dunne lagen worden gebruikt voor bijvoorbeeld boterkuipjes of frisdrankpakken.
– Speelgoed, zoals LEGO; omdat de laag hier dikker is, duurt het langer voor het afgekoeld is.
– Huishoudelijke voorwerpen (bijvoorbeeld prullenbak); kan nog langer duren, vanwege de grootte en dikke wanden.

Bron afbeelding