Menu
Bedrijfsvoering / ICT

Het verschil tussen business continuity en disaster recovery?

Een goed business continuity plan en disaster recovery plan zijn essentieel voor organisaties. Dat business continuity en disaster recovery niet hetzelfde zijn, wil niet zeggen dat ze niets met elkaar te maken hebben. Integendeel zelfs. Omdat het verschil voor veel mensen echter onduidelijk is, leggen we het je hieronder graag uit.

Het belangrijkste verschil tussen business continuity en disaster recovery is dat business continuity naar het gehele bedrijf kijkt, terwijl disaster recovery zich op de infrastructuur en data van een bedrijf richt. Daarnaast is business continuity meer proactief, terwijl disaster recovery meer reactief is, als het incident zich al heeft voorgedaan. De overeenkomst tussen beiden is dat ze allebei proberen het bedrijf zo goed mogelijk op incidenten voor te bereiden. Disaster recovery kan een onderdeel zijn van een business continuity plan. We gaan hieronder nog iets dieper op beiden in.

Business continuity

Bij problemen of incidenten moet business continuity ervoor zorgen dat een bedrijf zo goed mogelijk kan blijven functioneren, terwijl het verlies aan omzet en productiviteit tot een minimum beperkt worden. Er moet werkruimte beschikbaar zijn, je moet bij de benodigde gegevens kunnen en communicatiemiddelen, netwerken, servers, systemen en applicaties moeten tijdens de downtime gewoon kunnen blijven werken.

Disaster recovery

Bij problemen of incidenten moet disaster recovery ervoor zorgen dat systemen zo snel mogelijk weer online zijn en zo min mogelijk data verloren gaan om de continuïteit te waarborgen. Elementen als RTO (Recovery Time Objective, de maximale duur van downtime) en RPO (Recovery Point Objective, hoe vaak je voor een herstelpunt moet kiezen) zijn daarbij erg belangrijk. Wil je maximaal 3 uur aan informatie kwijt zijn, dan moet je om de 3 uur een veilige back-up maken.

Als bedrijf is het dus verstandig zowel een business continuity plan als een distaster recovery plan te hebben. Hiermee kun je zelf aan de slag gaan maar je kunt er ook een gespecialiseerde externe partij voor inschakelen, zoals BizzCon.nl. Bij disaster recovery van BizzCon weet je zeker dat, mocht het fout gaan, alles binnen enkele minuten weer volledig op de rit is. Hoeveel tijd heeft jouw bedrijf nodig om weer volledig operationeel te zijn?