Griekenland is bereid aanvullende maatregelen te nemen om zijn begrotingscrisis op te lossen. Dit zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou zondag in de Griekse krant To Vima.
Vrijdag diende de regering een crisisplan in bij de Europese Commissie. Hierin staat hoe Griekenland denkt zijn overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. ”Als er iets ontbreekt, zullen we aanvullende maatregelen nemen”, zei de minister zondag.
De Griekse overheid zit diep in de financiële problemen. Het begrotingstekort bedroeg vorig jaar 12,7 procent van het nationaal inkomen. Dat is ver boven de grens van 3 procent die voor de eurolanden geldt als maximum. Verder bedraagt de staatsschuld 113 procent van het nationaal inkomen. Ter vergelijking, Nederland had in 2009 een tekort van 4,6 procent en een staatsschuld van 62,2 procent van het nationaal inkomen.
Schuldencrisis
Het plan van de Griekse overheid voorziet in ruim 10 miljard euro aan besparingen in 2010. In 2012 moet het tekort zijn teruggebracht tot 2,8 procent.
De Griekse schuldencrisis is de afgelopen weken verhevigd. De rente die investeerders eisen op Grieks staatspapier, bedroeg donderdag meer dan 6 procent. Dit was het hoogste niveau sinds maart 2009 toen de financiële markten op een dieptepunt zaten. Als investeerders denken dat het risico toeneemt dat een lening niet wordt afgelost, eisen zij een hogere vergoeding.
Bron: Nuzakelijk.nl