Ben je een ondernemer of van plan om in de komende periode voor jezelf te beginnen? Zorg er dan voor dat je alvast rekening houdt met je pensioen, want iedere ondernemer zal zelf voor zijn/haar pensioen moeten werken en krijgt weinig tot niets uit een potje. Maar hoe zorg je er nou voor dat je later van je oude dag kunt genieten waar de financiële situatie geen blok aan het been meer is?

Budgetten en overzicht
Wat belangrijk is als ondernemer is het in kaart brengen van alle inkomsten en uitgaven. Wanneer dit niet op orde is heb je geen idee van alle kasstromen en zal na verloop van tijd het overzicht volledig weg zijn. Weet je op voorhand al dat jij geen held bent met cijfers en financiën? Besteedt het dan uit, want je kan er beter wat geld aan kwijt zijn dan dat het op een verkeerde manier wordt verwerkt.

In samenspraak met een financieel adviseur kan je ervoor kiezen om te bepalen wat op dit moment het meeste rendement oplevert in verhouding met de risico’s. Geld op de bank, in de huidige situatie, levert verliezen op terwijl de beurs de afgelopen maand ook wat scheurtjes opgelopen.

Sparen en beleggen vergelijken
De afgelopen jaren leverde geld op de bank vrijwel niets op. Dit had er alles mee te maken dat de rentes van de Europese Centrale Bank laag waren en dit heeft invloed op de spaarrente tarieven. Het was dus niet interessant om geld op de bank te zetten aangezien het zo niets oplevert. Wat wel interessant is gebleken is beleggen. Investeren in aandelen of complete portefeuilles konden flinke rendementen opleveren wat de laatste maanden wel iets is afgezwakt. Echter kan je nog steeds mooie rendementen behalen wanneer je op een verstandige wijze de markt benadert en de mogelijke risico’s goed in kaart weet te brengen.

Allereerst is het verstandig om de betrouwbaarheid van aandelen, obligaties of andere investeringsmogelijkheden te achterhalen. Tradealot obligaties zijn betrouwbaar, maar het investeren in cryptomunten kan nogal eens misgaan. Voornamelijk het investeren in de ‘Initial Coin Offerings’ kan een riskante zijn. Zorg er vooral voor dat je voldoende informatie vergaard hebt waarmee je de markt in kan. Lange termijn beleggers schrikken ook niet van een kleine koersdip en houden vast aan de eigen strategie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden omtrent beleggingen? Bekijk dan dit nieuwsbericht en wellicht weet je zelf de juiste strategie te ontwikkelen waarmee op langere termijn een mooi rendement behaald kan worden.

Redacteur

Comments are closed.