Er zijn steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat de inrichting van de werkomgeving bijzonder veel invloed heeft op het werk en de efficiëntie van werknemers. Zo blijkt bijvoorbeeld een grijze muur minder stimulerend dan een gekleurde of witte muur, heeft de grootte van de werkplek invloed op het concentratievermogen en blijkt een vaste werkplek voor een werknemer veel beter te werken dan een flexibele werkplek. Met dit in het achterhoofd bieden wij verschillende interieurtips waarmee je jouw kantoor niet alleen mooier en leuker maakt, maar waarmee je ook je werknemers efficiënter kunt laten werken.

  1. Verlichting

In elk interieur speelt verlichting een belangrijke rol. Het beste licht is zonlicht, maar helaas is niet elk kantoor gezegend met grote ramen. Dan is het belangrijk om voldoende wit licht te installeren om te zorgen dat het daglicht zoveel mogelijk wordt nagebootst. Kies niet voor TL-verlichting, want dit lijkt wit maar is dat niet helemaal. Hierdoor gaan mensen onder TL-licht slechtere prestaties leveren. Daarnaast kan elke interieurspecialist je vertellen dat TL-buizen ronduit lelijk zijn. Kies in plaats daarvan voor goede spots, die geven de inrichting meer stijl en klasse en zorgen voor goede en heldere verlichting. 

  1. Kleurgebruik

Vroeger werd het advies gegeven om zo weinig mogelijk kleuren te gebruiken in een kantoor, om de werknemers niet af te leiden. Nu is echter gebleken dat een gezellige sfeer veel belangrijker is en daar hoort kleur zeker bij! Ga je echter niet direct te buiten aan felle kleuren, maar kies voor een basiskleur waar je wat mee kunt variëren. Zorg ervoor dat het voor het oog rustig blijft, maar dat het wel gezellig is. Vraag je bij elke kleurtoevoeging af of deze over de lange termijn storend zou kunnen zijn, of juist een toevoeging aan de sfeer. Vooral pasteltinten en groen, blauw en geel zijn populair in kantoren.

kleurgebruik kantoor
Bron: kantoorbijbel.nl
  1. Comfort

Het interieur hoeft niet alleen mooi of gezellig te zijn: het moet boven alles comfortabel zijn. Je hoeft niet overal luie stoelen neer te zetten of je medewerkers te voorzien van leuke hoofdkussen, maar je moet wel zorgen dat ze lekker kunnen werken. Ergonomisch gevormde bureaustoelen die in hoogte verstelbaar zijn, handige bureaus en de juiste computeronderdelen kunnen het werk behoorlijk bespoedigen. Natuurlijk dien je ook te letten op zaken die te maken hebben met RSI, zoals de muis en het toetsenbord van de computer en de juiste schermhoogte.

  1. Praktische zaken

Bij het inrichten komt ook een aantal praktische zaken kijken. Zo is het handiger om een koffieautomaat in de werkruimte te hebben dan om deze in een aparte ruimte te plaatsen. Hoewel je zou verwachten dat mensen in de werkruimte meer zouden worden afgeleid, blijkt dat koffie-halers in de kantine veel langer blijven hangen en veel vaker verdiept raken in gesprekken, terwijl dat op de eigen afdeling veel minder gebeurt. Daardoor wordt het werk minder onderbroken door lange pauzes, terwijl de werknemers tijdens de reguliere pauzes ook ruimschoots in de gelegenheid zijn om bij te praten.

Het interieur van een kantoor heeft soms op onverwachte wijze invloed op de prestaties van werknemers. Daarom is het verstandig om niet alleen tips en adviezen op te zoeken op internet, maar ook eens af te spreken met een specialist in kantoor interieur. Deze specialist kan je beter van advies dienen en zorgt dat jouw kantoor zo mooi, praktisch en gezellig mogelijk kan worden ingericht.

Redacteur

Comments are closed.