Menu
Leningen

Hypotheekrente veel sneller omhoog dan leenrente

Hypotheekrente veel sneller omhoog dan leenrente

Persoonlijke lening steeds interessanter bij verbouwen

Sinds het eind van vorig jaar knallen de hypotheekrentes omhoog. Die ligt nu al snel 1,5% hoger dan een paar maanden geleden. Dat is slecht nieuws voor wie verbouwingsplannen heeft… Tenzij die verbouwing niet met een hypotheek gefinancierd wordt, maar met een persoonlijke lening. Want de rente op een persoonlijke lening is in de afgelopen maanden nog nauwelijks van zijn plaats gekomen. Op dit moment is een persoonlijke lening in veel gevallen dan ook een aantrekkelijk alternatief voor een hypotheek bij het uitvoeren van verbouwingsplannen.

Waarom persoonlijke lening interessanter?

Eind 2021 bereikten veel hypotheekrentes een all-time low. In oktober was de rente voor 10 jaar vast nog geen 1%! De actuele hypotheekrente voor deze rentevaste periode is inmiddels al minimaal 2,5%.

De laagste rente op een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar is momenteel 3,4%. Dat is slechts 0,1% hoger dan de 3,3% die op het dieptepunt in rekening gebracht werd. Waar het verschil in rente tussen een hypotheek en een persoonlijke lening eerder al snel 2,3% bedroeg, zit er nu minder dan 1% tussen.

Tijd, moeite en extra kosten

De eerste gedachte is wellicht: een verschil van 1 procent aan rente is nog steeds best veel! Waarom zou je dan voor een persoonlijke lening kiezen? Omdat de rente niet het enige is dat van belang is bij de vergelijking tussen een hypotheek en een persoonlijke lening. Het afsluiten van een hypotheek is namelijk een tijdrovend en kostbaar traject.

Tijdrovend omdat er meestal een adviestraject nodig is, er heel veel informatie aangeleverd moet worden en het vaak lang duurt voordat een bank de hypotheekaanvraag beoordeelt en uitsluitsel geeft over de acceptatie.

Kostbaar omdat er bij een hypotheekaanvraag allerlei kosten komen kijken. Vrijwel altijd krijgt de aanvrager te maken met de kosten voor een taxatie, notaris en hypotheekadviseur. Dat gaat al snel over een paar duizend euro. Het afsluiten van een persoonlijke lening gaat vaak heel snel. Bovendien komen er normaal gesproken helemaal geen aanvullende kosten bij.

Welke keuze het meest interessant?

Betekent dit dat een persoonlijke lening op dit moment altijd interessanter is dan een hypotheek? Nee, zeker niet. Wel is het verstandig om bij het financieren van een verbouwing altijd alle beschikbare opties bekijken. Soms is het oversluiten van de bestaande hypotheek naar een andere hypotheekinstelling heel lucratief. Vaak kan de verbouwing dan meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek.

Logische alternatieven zijn het verhogen van de bestaande hypotheek, het afsluiten van een tweede hypotheek en een persoonlijke lening. Welke oplossing het meest interessant is hangt af van het verbouwingsbedrag, de persoonlijke situatie en wensen. Bij verbouwingsplannen is het dus slim om alle opties in kaart te (laten) brengen. Dat kan heel veel geld schelen…