Menu
Bedrijfsvoering

Een eigen bedrijf: de eerste stappen

Je hebt een goed idee voor een eigen bedrijf en je wilt dit in de praktijk gaan brengen. Wat zijn nu de belangrijkste eerste stappen wanneer je je eigen bedrijf gaat opzetten?

Werk je ondernemingsplan uit
Je kunt dan nog zo’n mooi idee hebben, het is altijd goed om alles wat erbij komt kijken op papier te zetten. Wat is het doel van het bedrijf, wat is de doelgroep, wat verwacht je aan uitgaven en inkomsten? Met een goed ondernemingsplan kun je anderen er ook van overtuigen dat je een goed idee hebt en het is belangrijk om een eventuele benodigde financiering rond te krijgen.

Schrijf je bij de Kamer van Koophandel
Als je je ondernemingsplan klaar hebt, is het tijd om je te gaan inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiervoor dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en het moet natuurlijk al bekend zijn wat je bedrijfsnaam wordt.

Meld je aan bij de Belastingdienst
Meld je bedrijf vervolgens aan bij de Belastingdienst. Zij sturen je een formulier toe wat je binnen twee weken na de start moet invullen. Daarna krijg je een btw-nummer wat op alle correspondentie met de Belastingdienst vermeld zal worden.

Zorg voor een eigen website
Iedereen zit tegenwoordig op internet en wil je bedrijf ook kunnen vinden op internet. Dit betekent niet automatisch dat je een uitgebreide website nodig hebt, maar zorg er in ieder geval voor dat je online te vinden bent. Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid.

Laat visitekaartjes drukken
Wanneer je mensen tegenkomt en je vertelt ze over je bedrijf, kan het zijn dat ze je producten en/of diensten misschien nog ooit nodig hebben of willen aanraden aan andere mensen. Laat daarom zo snel mogelijk visitekaartjes drukken om je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Per soort bedrijf kunnen er nog veel meer zaken komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf, maar dit zijn in ieder geval al een paar belangrijke eerste stappen die je moet zetten.