Menu
Bedrijfsvoering

Een bedrijfswagen aanschaffen of huren?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom u een bedrijfswagen nodig hebt. U of een werknemer gaat vaak naar klanten toe om zaken te bespreken of u moet juist goederen vervoeren naar verschillende klanten. Kunt u dan beter een bedrijfswagen kopen, leasen of huren? De mogelijkheden en tips op een rij.

Een bedrijfswagen kopen
Als u direct over de financiële middelen beschikt om een bedrijfswagen te kopen, dan is dat een goede optie. U kunt deze op de balans zetten, waardoor de zakelijke kosten aftrekbaar worden. Dit heeft ook nadelen, want doordat de auto op de balans staat, kunt u minder krediet krijgen. U kunt er ook voor kiezen om een tweedehands bedrijfswagen te kopen. Maar hiervoor geldt dat u geen btw-aftrek krijgt.

Als u ook privé wilt rijden en u rijdt meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan krijgt u te maken met de bijtelling die moet worden opgeteld bij uw inkomen waarover belasting moet worden betaald. Het is verplicht om een kilometeradministratie bij te houden. Het is dus eigenlijk gunstiger om bijvoorbeeld de auto van uw partner privé te gebruiken. En anders geldt, hoe milieuvriendelijker de auto, hoe lager de bijtelling. Er is een website waarop u kunt zien welke auto’s wel of juist niet milieuvriendelijk zijn.

Een bedrijfswagen leasen
U kunt er ook voor kiezen om een bedrijfswagen te leasen. U betaalt dan een maandelijks bedrag en er kunnen daarbij afspraken gemaakt worden over bepaalde services die de leasemaatschappij verzorgt zoals het onderhoud, verzekeringen, brandstof enzovoorts. Het bedrag wat u maandelijks betaalt heeft vaak ook te maken met het aantal jaren waarvoor u het contract afsluit.

Bij het leasen van een bedrijfswagen wordt verschil gemaakt tussen financial en operational lease. Financial lease is eigenlijk een soort huurkoop. De auto is uw bezit, maar het ook het onderpand voor de lening die u bij de leasemaatschappij afsluit. Wanneer u de laatste leasetermijn betaald hebt, is de auto helemaal van u. Operational lease betekent dat de auto in het bezit is van de leasemaatschappij. U betaalt voor het gebruik van de auto en de overige services van de leasemaatschappij.

Een bedrijfswagen huren
Als u voor een korte periode een bedrijfswagen nodig hebt, dan is huren eigenlijk de beste optie. U kunt bij verschillende bedrijven een goedkope auto huren of bijvoorbeeld een bestelwagen huren. Vergelijk de verschillende mogelijkheden en kies voor het vervoermiddel dat het beste bij uw wensen past.