Menu
Bedrijfsvoering

WBSO | Fiscaal voordeel R&D

Nederlandse ondernemers kunnen middels de WBSO subsidie de fiscale lasten van R&D verlagen. De regeling verlaagt namelijk de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-projecten. Bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren kunnen een beroep doen op de WBSO. Ook zelfstandigen die jaarlijks meer dan 500 uur aan S&O besteden en inkomstenbelasting betalen komen in aanmerking voor de WBSO. Het voordeel verrekent u met de Belastingdienst via de aangiften loonheffingen of met de inkomstenbelasting als u een zelfstandige bent.

Projecten
U vraagt de WBSO altijd voor concrete projecten aan, voordat deze zijn gestart. Er zijn twee soorten projecten waarvoor u subsidie kunt aanvragen:

  • Het ontwikkelen van een technisch nieuw fysiek product, productieproces of technisch nieuwe programmatuur. Met de ontwikkeling wilt u een oplossing vinden voor een technisch probleem. Hierbij staat centraal dat de ontwikkeling technisch nieuw is voor uw bedrijf.
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Voordeel
Om het fiscale voordeel van de regeling te berekenen worden twee schijven gehanteerd. Binnen deze schijven gelden verschillende voordeelpercentages voor alle S&O-kosten:

  • Voor de S&O-kosten tot € 350.000,- bedraagt het voordeelpercentage 32%. Als u een starter bent profiteert u zelfs van 40% voordeel.
  • De vermindering voor alle S&O-kosten boven de € 350.000,- is 16%.

WBSO aanvragen
Bedrijven mogen maximaal drie keer per jaar een WBSO aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor zelfstandigen geldt er geen maximum. Houd er wel rekening mee dat de aanvraag minimaal één volledige kalendermaand voor de start van de werkzaamheden is ingediend.