Menu
Bedrijfsvoering

Hoe gaat u om met zieke medewerkers?

Ziekteverzuim handhaven

Elk bedrijf hanteert weer verschillende regels wanneer het gaat om ziek zijn. Personeel dat regelmatig ziek is, kan een bron van irritatie zijn voor een werkgever. Sommige personeelsleden maken misbruik van een te soepele ziekteregeling. Dan kan het als werkgever verstandig zijn om de richtlijnen aan te scherpen. Dit hoeft echter niet altijd te gebeuren, want er zijn ook mensen die echt ziek zijn en die hebben daarom ook de juiste aandacht nodig.

Werkende mensen hebben waardering nodig

Voor personeel is het belangrijk om te ervaren dat ze gewaardeerd worden in hun werk. Wanneer dat niet het geval is, dan zullen ze zich eerder ziek melden, omdat ze het simpelweg niet naar hun zin hebben of zich ondergewaardeerd voelen. Wanneer u ondernemer of directeur bent, geef uw personeel dan regelmatig een compliment. Die blijk van medeleven zal zeker gewaardeerd worden!

Een arts inschakelen

Soms zijn werknemers opgebrand. Ze hebben teveel hooi op hun vork genomen, of kunnen maar lastig nee zeggen. Dan is het tijd om een bedrijfsarts in te schakelen. Deze komt vaak in actie wanneer een werknemer langdurig ziek is. Wanneer er sprake is van een burn-out of overspannenheid, dan kan er met de bedrijfsarts een behandelplan worden opgesteld, of diverse andere stappen worden genomen om er voor te zorgen dat het personeelslid weer snel beter wordt.

Vergeet zieke werknemers niet

Als manager of directeur is het belangrijk om medeleven te betuigen aan zieke werknemers. Ze zullen zich daardoor niet vergeten of in de steek gelaten voelen. Een bos bloemen bezorgen kan bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn om te laten zien dat u aan zieke werknemer denkt. Schroom niet om die vrijheid te nemen. Het zal een werknemer absoluut opfleuren! En dat is ook weer in uw eigen voordeel.