Menu
Financiële dienstverlening

Zakelijk financieren in 2016: Wie heeft de regie?

De Nederlandse economie is in 2015 gegroeid en de verwachting is dat deze groei in 2016 nog iets sneller zal gaan. Deze cijfers gaan hand in hand met stijgende bedrijfsinvesteringen en overnames. Wellicht bent u ook van plan om dit jaar in uw bedrijf te investeren, maar worstelt u nog met de financiering.

De mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering zijn de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Wat betekent dit voor uw investeringsplannen? En nog belangrijker: wie neemt de regie om de best passende oplossing voor uw bedrijf te kiezen en succesvol aan te vragen? In dit artikel leest u over de verschillende financieringsvormen en krijgt u handvatten voor zakelijk financieren in 2016.

Verschillende financieringsvormen
Een ondernemer kan tegenwoordig van een of meerdere financieringsvormen gebruikmaken om zijn zakelijke financiering te regelen. Wat is er mogelijk en wat houden deze financieringsvormen nu precies in?

1. Financiële leasing: Bij financiële leasing blijft de kredietverstrekker slechts juridisch eigenaar van het goed. De leasende partij krijgt het volledige economische eigendom. Dit betekent, dat het goed bijvoorbeeld door gebrek aan zorg sneller dan normaal in waarde kan verminderen. De kredietverstrekker kan zich hier uiteraard tegen proberen in te dekken.

2. Operationele leasing: Bij operationele leasing behoudt de kredietverstrekker voor een deel het economisch eigendom over het goed en kan hij zelf bijvoorbeeld zorgdragen voor het onderhoud. U krijgt het genot van het goed en het risico op waardevermindering ligt nu bij de kredietverstrekker. Ook hiertegen kan de kredietverstrekker zich proberen in te dekken.

3. Sales en lease back: Sales en lease back is een leaseconstructie, waarbij u uw bedrijfsmiddelen of gebouwen aan een investeerder verkoopt en u vervolgens met deze investeerder een leasecontract afsluit.

Voor alle leasevormen geldt dat het grote voordeel van lease is dat de investering in de meeste gevallen volledig gefinancierd wordt. Nadeel is de relatief hoge rente.

4.Subsidies: Voor een groot aantal investeringen kunt u subsidie aanvragen. Hierbij kunt u denken aan achtergesteld krediet (bijvoorbeeld het Innovatiekrediet), garanties (zoals Borgstelling MKB Kredieten) en investeringspremies. Voor iedere subsidievorm gelden bepaalde voorwaarden. Het is de moeite waard om te (laten) analyseren voor welke subsidies uw bedrijf mogelijk in aanmerking komt.

5. Private equity: Bij private equity participeren investeerders meestal middels een aandelenparticipatie in een onderneming. In voorkomende gevallen wordt naast kapitaal ook van kennis, ervaring en het netwerk van de investeerder gebruikgemaakt. Naast de vele voordelen die bovenstaande met zich meebrengt, worden wel zeggenschap en winstrechten ingeleverd.

6. Crowdfunding: Bij crowdfunding wordt uw investering door een grote groep mensen gefinancierd. Het voordeel is dat u direct veel aandacht voor uw nieuwe product of dienst krijgt. Het nadeel is de relatief hoge rente in vergelijking met bancaire financiering.

7. Bancaire financiering: Bij een bancaire financiering betaalt u voor het gebruik van het vreemde vermogen rente aan de bank voor het bancair krediet. Het voordeel is dat u volledig eigenaar van uw bedrijf blijft.

Iedere vorm van financieren heeft voor- en nadelen. Ook brengt iedere financieringsvorm risico’s met zich mee. Het is belangrijk om met een onafhankelijke adviseur naar uw investeringsplannen te kijken en te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van verschillende financieringsvormen (gestapeld financieren genoemd) het beste bij u en bij uw onderneming past.

Handvatten voor zakelijke financieren in 2016
Het overtuigen van investeerders en/of financiers van uw visie en uw plannen is belangrijk voor succes. Als u niet weet wat uw sterke en zwakke punten zijn en wat uw kansen zijn, dan zult u geen passende financiering verkrijgen. En dat is jammer, want uw plannen zijn er om waargemaakt te kunnen worden. Voor alle financieringsvormen geldt dat uw investeringsplan moet staan als een huis en dat het de basis vormt voor een succesvolle financieringsaanvraag.

Vervolgens is het belangrijk dat iemand de regie neemt om te zorgen dat u uw investeringsplan klopt en dat u de juiste beslissingen neemt. Maar bij wie hoort deze regierol anno 2016 thuis?

Steeds meer banken claimen deze rol te kunnen vervullen. Maar kunnen zij dat ook daadwerkelijk en kunnen zij u onafhankelijk adviseren? Een onafhankelijke adviseur kan kritisch naar uw investeringsplannen kijken, dit plan verder aanscherpen en vervolgens samen met u bepalen hoe u deze investering succesvol gefinancierd krijgt. Een ideale regierol, waar aandacht is voor u, uw onderneming en het laten slagen van de financieringsaanvraag. Zo zorgt u ervoor dat u in 2016 succesvol financiert.

Bron foto: Flickr, Rocío Lara