Het heeft even geduurd, maar langzaamaan druppelen de eerste zorgpremies voor het nieuwe jaar binnen. Zorgverzekeraar DSW was, net als vorig jaar, de eerste die zijn premie bekend heeft gemaakt. Deze week maakten de eerstvolgende zorgverzekeraars hun premie voor 2015 bekend. IZA en UMC, beiden onderdeel van VGZ en zorgverzekeraars voor werknemers in de (semi)overheid, gooien hun premie flink omhoog. Zou dit een voorbode zijn voor de overige zorgverzekeraars die hun premie nog bekend moeten maken?

Stijgende zorgpremie voor 2015
Tijdens Prinsjesdag maakte het Kabinet al openbaar dat de zorgpremie voor 2015 met €114 per jaar zal stijgen. Dit komt neer op een verhoging van €9,50 per maand. Zorgverzekeraars mogen dit bedrag als een richtlijn aanhouden en zijn niet verplicht om het ook daadwerkelijk te volgen. Zo heeft DSW bekend gemaakt zijn premie voor volgend jaar niet te verhogen: men blijft dezelfde zorgpremie betalen als in 2014. Toch verwacht bijna de helft van de Nederlanders een premiestijging voor 2015. Met de bekendmaking van de premie van IZA en UMC lijkt dat toch echt te gaan gebeuren.

Goedkoper uit met een collectief
Om toch goedkoper uit te zijn voor de zorgverzekering, sluiten veel mensen zich aan bij een collectief. Veel werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om zich via een werkgeverscollectief te verzekeren. Enig nadeel is dat dit collectief wegvalt zodra de werknemer van werkgever wisselt. Wie geen toegang heeft tot een werknemerscollectief, kan zich ook aansluiten bij een consumentencollectief voor zorgverzekeringen. Voordeel van een consumentencollectief is een vrije toegang voor iedereen. Bovendien kan men zo lang verzekerd zijn als hij zelf wil.

Bekendmaking premies duurt langer dan normaal
In vergelijking met voorgaande jaren duurt het steeds langer voordat zorgverzekeraars hun zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend maken. Waarschijnlijk wordt er gewacht totdat de meeste zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt, zodat ze het niet op een paar euro zullen verliezen van de concurrent. Ze hebben nog een paar dagen de tijd: op 18 november moeten alle zorgpremies bekend zijn.

Redacteur

Comments are closed.