Menu
Kantoorinrichting

Zo wordt jouw kantoor milieuvriendelijk schoongemaakt

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid worden ieder jaar weer belangrijker. We recyclen steeds vaker, het woon- en werkverkeer wordt steeds milieuvriendelijker, en we staan ook regelmatig stil bij het duurzame ondernemerschap. Onderdeel van het ondernemerschap is natuurlijk je kantoor; en dat kantoor wordt waarschijnlijk professioneel schoongemaakt door schoonmaak diensten in Amsterdam of andere steden. En ook op het gebied van schoonmaken zijn er steeds meer milieuvriendelijke initiatieven te vinden.

Bewuster schoonmaken

Er wordt bijvoorbeeld steeds minder warm water gebruikt om schoon te maken, en de producten met vluchtige organische stoffen (denk bijvoorbeeld aan spuitbussen) worden steeds vaker vermeden. Zo is chloor bijvoorbeeld lang niet altijd nodig om een toilet schoon te maken, en kan kalkaanslag ook gewoon verwijderd worden met schoonmaakazijn. Een professioneel schoonmaakbedrijf weet precies welke vervanging er mogelijk is voor milieu-onvriendelijke producten; en gebruikt deze ook overal waar mogelijk.

Belasting voor het milieu

Ook voor de productie van schoonmaakmiddelen zijn energie en dus grondstoffen nodig. Het grote verschil met onze energie in huis is het feit dat schoonmaakmiddelen na gebruik, het water en de omgeving kunnen vervuilen. De schadelijke stoffen in de schoonmaakmiddelen blijven vaak achter in de waterzuiveringsinstallaties, en dit beïnvloed de kwaliteit van het water dat vervolgens bij ons uit de kraan komt. Er worden dan ook steeds minder schoonmaakmiddelen met giftige stoffen gebruikt, en deze schoonmaakmiddelen worden niet zomaar weggespoeld.

Alternatieven voor milieuvriendelijke schoonmaak

Schoonmaakbedrijven vinden dan ook steeds meer alternatieven en kleine aanpassingen om de schoonmaak zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Het gebruik van warm water wordt bijvoorbeeld verminderd, en dit is ontzettend goed. Voor warm water worden namelijk vaak fossiele brandstoffen verbrand (en dus is er sprake van CO2 uitstoot), en dit is schadelijk voor het milieu. Ook oplosmiddelen en gassen (vluchtige organische stoffen) worden steeds minder gebruikt; deze dragen namelijk bij aan het vormen van smog. Denk aan ruitenwisservloeistof, glasreinigers en andere spuitbussen.

Vluchtige oplosmiddelen

Daarnaast kunnen de vluchtige oplosmiddelen de luchtwegen irriteren; zowel bij de schoonmakers zelf als bij de medewerkers die de ruimte vervolgens betreden. In sommige gevallen kan dit zelfs tot allergische reacties leiden. Middelen zoals chloor of andere sterk dampende producten kunnen tot flinke irritaties volgen; en in sommige gevallen zelfs brandwonden veroorzaken. Door deze stoffen te mijden zorg je niet alleen voor een milieuvriendelijk, maar ook een gezond kantoorpand. In plaats van het gebruik van vluchtige oplosmiddelen of organische stoffen, wordt er dus steeds vaker naar een milieuvriendelijke vervanging gezocht.