Een werkomgeving is een plaats waar je veel tijd in doorbrengt. In Nederland is een werkdag van 8 uur gebruikelijk. Bij een fulltime baan ben je daarom ongeveer 1800 uur per jaar aanwezig in je werkomgeving. Het is daarom belangrijk dat je werkomgeving zo optimaal mogelijk is afgestemd op jou en je werk. In dit artikel lees je hoe je je werkomgeving kunt optimaliseren.

Werkomgeving optimaliseren

Je werkomgeving met optimaliseren begint met het weten wat er precies verwacht wordt. Wat is het werk dat je er moet verrichten en wat is daar voor nodig? Andere eisen zijn ergonomie, want je brengt er veel tijd door. Maar ook in geval van calamiteiten moet je makkelijk de ruimte kunnen verlaten. Maar het belangrijkste is dat je effectief kunt werken. Dus geen onnodig tijdverlies omdat je steeds om moet lopen of omdat benodigdheden ver van de werkplek liggen. Als je deze zaken weet kun je een plan maken om je werkplek beter in te richten.

Ordenen van gereedschappen

Op zich maakt het niet uit waar je mee begint, maar je gereedschap is belangrijk. Als je steeds moet zoeken naar gereedschap kost dit veel tijd. Dit geldt ook voor een werkplek achter een computer. Zorg ten eerste dat al het benodigde gereedschap geordend binnen handbereik ligt. Ten tweede is het zaak dat je het gereedschap na gebruik direct weer op zijn plaats terug legt. Heb je het weer nodig, dan kan dit blindelings in plaats van rondkijken waar het precies ligt.

Magazijn voor onderdelen

Verwerk je veel onderdelen in het productieproces, zorg dan dat deze beschikbaar zijn wanneer nodig. Het is goed om een magazijn te maken voor onderdelen. Dan is het eenvoudiger om de voorraad te beheren. Deze moet uiteraard niet te ver van je werkomgeving vandaan zijn. Anders verlies je weer veel tijd met heen en weer lopen. Kan dit niet anders, zorg dan dat je alles in een keer meeneemt. Want het steeds heen en weer lopen kost erg veel productietijd.

Gebruik meetapparatuur

Wat veel mensen vergeten is dat meetapparatuur ook een belangrijke rol speelt in het optimaliseren van je werkomgeving. Ten eerste is het goed om je tijdens het proces te controleren. Is maatvoering belangrijk? Leg dan meetgereedschap binnen handbereik. Is temperatuur of stroomwaarde belangrijk? Zorg dan voor de juiste meetapparatuur zodat je dit gedurende het proces steeds kunt controleren.

Regelmatig opruimen

Een geoptimaliseerde werkplek betekent dus vooral dat je geen tijd verliest in het arbeidsproces. Wat daar absoluut aan bijdraagt, is het steeds opruimen. Als je werkplek opgeruimd is hoef je niet steeds te zoeken naar gereedschap of onderdelen. Daarnaast voorkomt het dat je steeds om spullen heen moet lopen. Daarnaast is een opgeruimde werkplek een goede start om veilig te werken. Er is minder kans op struikelen en vluchtroutes zijn beter bereikbaar.

 

Een geoptimaliseerde werkplek is vooral opgeruimd en netjes. Vervolgens liggen benodigdheden binnen handbereik zodat je niet onnodig heen en weer hoeft te lopen. Door tussentijds te meten of controleren, voorkom je dubbel werk.

Redacteur

Comments are closed.