Presenteren zit natuurlijk niet bij iedereen in het bloed. Veel mensen vinden het moeilijk om voor grotere groepen te spreken; en dat kan het presenteren ontzettend lastig maken. Een presentatie kan van groot belang zijn om mensen te overtuigen, ideeën te presenteren of een bepaalde indruk achter te laten. Met deze handige tips zorg jij er dan ook voor dat je een perfecte presentatie opstelt, zonder te twijfelen aan je eigen kunnen.

  1. Presenteer je materialen

Hoe meer jij aan het spreken bent, hoe sneller je de aandacht kan verliezen. Wanneer je zelf naar een lange presentatie luistert zal ook jij regelmatig afgeleid worden. Het is dan ook belangrijk om verschillende materialen op creatieve manieren te presenteren. Zo kan de ontvanger van je presentatie de aandacht er makkelijker bijhouden, en bij afleiding terugvallen op jouw gepresenteerde documenten. Documenten presenteren kan op allerlei creatieve manieren; en dit hoeft echt niet alleen in de presentatie. Hang ze bijvoorbeeld aan de muur, deel ze uit in hand-outs of presenteer ze op een lange tafel.

  1. Kort en bondig

Je kent ze vast wel; de powerpoint presentaties die vol met lange teksten en lange zinnen staan. Een presentatie waarbij de ontvanger alleen maar hoeft te lezen; en niet eens hoeft te luisteren. Probeer niet je hele verhaal op je slides samen te vatten, maar gebruik enkel steekwoorden om de nieuwsgierigheid te prikkelen en jezelf wat leidraad te geven. Wanneer er weinig van de powerpoint presentatie af te lezen valt, kan de ontvanger alleen nog maar luisteren om de benodigde informatie binnen te krijgen.

  1. Maak het creatief

Hoewel een powerpoint presentatie doeltreffend is, zijn er meerdere creatieve manieren om jouw boodschap over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan online applicaties als Prezi, of het gebruik van een geanimeerde infographic. Met dit soort handige tools kun je de basis van je verhaal presenteren, en al het andere mondeling uitleggen. En laten we eerlijk zijn; je staart liever naar een geanimeerde infographic dan naar een saaie powerpoint.

  1. Denk goed na over de vormgeving

Een standaard bestandje met standaard lettertype zonder verdere opmaak is al snel saai; en het oog wilt ook wat! Een spannende opmaak met een variatie aan lettertypen, afbeeldingen en ga zo maar door is een stuk interessanter om naar te kijken dan een saaie, monotone presentatie.

  1. Denk aan jezelf

De ontvangers van je presentatie prikkelen is natuurlijk belangrijk; maar denk ook aan jezelf. Zorg voor de nodige voorbereidingen zoals kleine kaartjes waar je de spreek punten van je presentatie op herhaald, en eventuele inhakers in het geval je de verhaallijn even kwijt raakt. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen.

Redacteur

Comments are closed.