Iedere werkgever zou bij elke sollicitatie tenminste één vijftigplusser moeten uitnodigen op gesprek. Die oproep deed Michaël van Straalen namens VNO-NCW en MKB-Nederland, toen hij van FNV en 50+ werkzoekenden een petitie in ontvangst nam. “We zitten niet bepaald stil”, zegt Van Straalen. “We wijzen onze leden er voortdurend op dat de juiste vrouw of man voor de baan heel goed een vijftigplusser kan zijn.”

Inspannen
De vakbond wil dat werkgevers zich meer inspannen om ‘oudere’ werknemers aan het werk te helpen. Symbolisch zetten de actievoerders daarom een ‘voet tussen de deur’ bij VNO-NCW en MKB-Nederland. Van Straalen vindt dat de vakbond terecht aandacht voor de situatie vraagt. “En die aandacht hebben wij ook. De werkloosheid onder vijftigplussers loopt gelukkig terug, maar het gaat mij nog niet hard genoeg. Want wie zelf nog werkloos thuis zit, heeft niets aan die cijfers.”

Meerwaarde
Samen met de uitzendbranche participeert MKB-Nederland in het actieplan ‘Open voor 50-plus’ van het UWV. Doel van deze campagne is het vergroten van het bewustzijn bij werkgevers van de meerwaarde van oudere werknemers. “Het is kortzichtig te denken dat de beste kandidaat altijd een jonger iemand is”, zegt Van Straalen. “Daarom proberen we werkgevers bewust te maken en vragen we hen om oudere werkzoekenden te introduceren in hun netwerk. Want het is onterecht dat leeftijd nog altijd een belangrijk selectiecriterium is.”

Redacteur

Comments are closed.