Menu
Nieuws

Werkgevers laten ruim 182 miljoen euro liggen bij verzekering Ziektewet

Een goede afweging tussen een publieke uitvoering voor de Ziektewet of eigenrisicodragerschap kan werkgevers in totaal ruim 182 miljoen euro per jaar opleveren. Grote werkgevers kunnen gemiddeld 60% besparen als zij de uitvoering voor de Ziektewet niet onderbrengen bij het UWV, maar bij een private partij.

Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijk verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon. Bedrijven die per 1 juli 2015 willen overstappen van het UWV naar het eigenrisicodragerschap, hebben tot 1 april om hun keuze kenbaar te maken bij de Belastingdienst. De volgende mogelijkheid is per 1 januari 2016.

Aon onderzocht de kosten van honderd grote werkgevers die voor de Ziektewet zijn overgestapt van het UWV naar eigenrisicodragerschap. Gemiddeld leverde deze overstap een besparing op van 60%.

Eigenrisicodragers hebben minder Ziektewetuitkeringen
De besparing die een werkgever met een overstap kan realiseren, is afhankelijk van de totale loonsom en varieerde bij de dossiers die Aon behandelde van 1.000 tot 1,6 miljoen euro. Eigenrisicodragers hebben gemiddeld 40% minder uitkeringen dan werkgevers die via het UWV zijn verzekerd. “Dat komt omdat het voor het UWV niet uitmaakt of iemand een Ziektewet of WW-uitkering krijgt,” stelt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon’s afdeling Corporate Wellness. “Voor eigenrisicodragers maakt het voor hun kosten echter heel veel verschil of iemand ziek is of werkloos.”

Rijnbeek wijst erop dat eigenrisicodragers daarnaast meer mogelijkheden hebben zelf de regie te pakken bij re-integratie van zieke (ex-)werknemers. In veel gevallen kunnen zij daarmee de uitkeringslasten omlaag brengen.

Premies toegenomen
Door de Modernisering Ziektewet zijn de premies die werkgevers betalen voor de uitkering van zieke (ex-)werknemers in veel gevallen flink toegenomen. Eén werknemer die ziek uit dienst gaat, kan werkgevers in het uiterste geval in het publieke bestel meer dan 500.000 euro kosten. Werkgevers die eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet zijn vaak goedkoper uit. Zij betalen geen premie meer aan het UWV en kunnen door actieve regie langdurige uitval in de arbeidsongeschiktheid voorkomen.