Voertuigdata worden veelal uitgelezen bij het optimaliseren van acceptatie- en schade-afhandelingsprocessen. Toch is dit niet de enige reden waarom er voor wordt gekozen om voertuigdata uit te lezen. Zo kun je het ook zelf gebruiken in je auto of bij zakelijke doeleinden gebruik je het voor een sluitende rittenregistratie. Welke voertuigdata zijn er zoal uit te lezen en welke besturingssystemen gebruik je hiervoor?

Auto uitlezen (OnBoard Diagnostics)

Met OnBoard Diagnostics is het mogelijk om zelf storingen in je auto uit te lezen. Het allereerste model werd in 1980 geïntroduceerd, maar inmiddels zijn er talloze opvolgers in de markt verschenen. Bij een eventuele storing wordt er gewerkt met zogenaamde foutcodes. De letter gevolgd door 4 cijfers geeft aan waar de storing betrekking op heeft en maakt het daarmee eenvoudig een probleem snel en effectief op te lossen.

Het belang van een tachograaf uitlezen

Een digitale tachograaf registreert elektronisch rij- en rusttijden, snelheid, het aantal kilometers, de activiteiten en wie de bestuurder is. Hij wordt veelvuldig gebruikt in bedrijfsauto’s en trucks. Via uitleesapparatuur wordt het gemakkelijk gemaakt om de tachograaf uit te lezen. Dit is noodzakelijk voor het bedrijf, want meestal worden de gegevens na elke 28 dagen overschreven. Als het archief niet compleet is lopende tachograaf boetes op tot 1.000 euro per voertuig per dag.

GPS locatie (met behulp van black box)

De black box is een klein zwart kastje en wordt onzichtbaar in je auto geïnstalleerd. Dit kastje biedt onder meer inzicht in routes en rijtijden én werktijden van je personeel. Bovendien geeft het inzicht in privé of zakelijk gebruik van de auto. Andere zaken die je bijvoorbeeld kunt reguleren zijn de temperatuurbewaking en een brandstofrapportage. Het is een slimme en voordelige oplossing voor ondernemers met een wagenpark.

Android Car: voor infotainmentsystemen in auto’s

Met Android Car of Android Auto verbindt jij je smartphone met je auto en is een handig besturingssysteem. Hierdoor navigeer je eenvoudig met Google Maps, maar het is ook mogelijk om inkomende telefoontjes en berichtjes te beantwoorden. Android Car helpt jou om direct te navigeren naar je eerstvolgende afspraak in je Google Agenda. Bij een eventuele vertraging stuur je eenvoudig een berichtje dat je wat later bent.

Apple CarPlay: slim en veilig autorijden met Apple

Apple CarPlay is een slim autosysteem van Apple en draagt bij aan een veilige bediening van je iPhone in je auto. Bellen, navigeren en muziek luisteren, het kan allemaal. Dit besturingssysteem treedt in werking zodra jij je iPhone met het systeem verbindt. Binnenkomende berichtjes en telefoontjes zijn eenvoudig te beantwoorden via een spraakbericht zodat jij als bestuurder je ogen op de weg kunt houden.

Lees meer over het uitlezen van voertuig data op fleetgo.nl.

Redacteur

Comments are closed.