Menu
Betting en gaming

Wedden op loterijen: hoe gaat dit straks in Nederland?

Wedden op loterijen: hoe gaat dit straks in Nederland?

In Nederland geldt momenteel nog een betrekkelijke strenge wetgeving omtrent gokken. Zo zijn er maar een aantal aanbieders legaal in Nederland. Dit zijn de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Toto en een aantal geselecteerde krasloten. Nederland houdt de gokmarkt tot op heden dus nog goed gesloten voor aanbieders van buiten Nederland. Toch is het nog maar de vraag hoe lang het gaat duren voor we ook in Nederland kunnen wedden op de uitkomst van internationale loterijen. De aanbieders bonken namelijk stevig op de deur!

Voorstel ligt in de Eerste Kamer

De Wet op Kansspelen (Wok) staat het momenteel nog niet toe dat buitenlandse partijen in Nederland de mogelijkheid tot online gokken aan mogen bieden. De partijen die we hierboven aanhaalden, hebben daarin vooralsnog het alleenrecht. Toch lijkt er een verandering op komst. Er is namelijk een wijziging voor de Wok ingediend. Dit voorstel moet de Wok en de Wet op Kansspelbelasting (Wet KSB) moderniseren. Indien dit voorstel door de Eerste Kamer komt, wordt het straks mogelijk voor buitenlandse aanbieders om zogeheten kansspelen op afstand aan te bieden. Het is voor Nederlanders dan bijvoorbeeld niet meer nodig om naar de winkel te gaan voor het kopen van een lot voor een loterij of het gokken op sportwedstrijden. De Eerste Kamer neemt hier na de zomer een besluit over.

Alleen bedrijven met vergunning

Mocht de voorgestelde wijziging door de Eerste Kamer komen, dan wordt het in Nederland dus mogelijk om bijvoorbeeld deel te nemen aan allerlei buitenlandse loterijen. Ook is het dan mogelijk om te wedden op de uitkomst van een loterij. Dit kan straks echter niet bij iedere willekeurige goksite. Indien de wetswijziging wordt aangenomen, gelden er wel strenge regels voor de aanbieders. Zo wordt het online gokken alleen legaal bij aanbieders die een vergunning hebben gekregen van de Nederlandse overheid. Alleen zij mogen dan de zogeheten kansspelen op afstand aanbieden.

Nederlandse loterijaanbieders staan niet te springen om wijziging

Wanneer de Nederlandse gokmarkt daadwerkelijk opengegooid wordt voor buitenlandse aanbieders, heeft dit natuurlijk gevolgen voor de Nederlandse loterijaanbieders. Er komt immers meer concurrentie op de markt, waardoor de kans bestaat dat mensen gaan lopen. Daarom staan Nederlandse loterijaanbieders ook niet te springen om de wetswijziging. Zij zijn al een hele periode aan het lobbyen om te voorkomen dat de wetswijziging er komt. Toch lijkt het een gelopen zaak. De Nederlandse overheid geeft namelijk aan dat zij wil zorgen voor een passend en aantrekkelijk aanbod. En daar is op dit moment niet bepaald sprake van.

Waarom zouden Nederlanders naar een buitenlandse loterij gaan?

In Nederland kun je vaak aanzienlijke bedragen winnen bij de legale loterijen. De hoofdprijs loopt bijvoorbeeld vaak in de miljoenen euro’s. Toch is dit nog maar een schijntje in vergelijking met het bedrag dat jij bij een buitenlandse loterij kunt winnen. Zo staat de jackpot bij de Amerikaanse Powerball-loterij en MegaMillions vaak boven de honderd miljoen euro. Dit is dan ook de voornaamste reden dat Nederlandse loterijaanbieders bang zijn. Nederlanders kunnen zwichten voor deze hoge prijzen en kiezen er daardoor mogelijk voor om enkel nog met de betreffende buitenlandse loterij mee te spelen.

Verschil tussen deelnemen aan een loterij en wedden op loterijen

Naast het deelnemen aan loterijen is het tegenwoordig ook mogelijk om te wedden op de uitkomst van een bepaalde loterij. Jij weet waarschijnlijk niet beter dan dat je simpelweg een lot koopt en vervolgens kans maakt op een prijs. In principe verschilt het wedden op een loterij hier niet heel veel van. Het enige is dat je niet deelneemt aan de echte loterij. Je koopt namelijk een lot bij een andere aanbieder. Valt de jackpot op het nummer dat ook op jouw lot staat? Dan win je vaak hetzelfde bedrag als de winnaar in de echte loterij.

Krijgen dergelijke aanbieders ook een vergunning?

Als de Nederlandse gokmarkt geopend wordt voor buitenlandse aanbieders, is het echter nog niet zeker dat er hier ook gewed kan worden op de uitkomst van een loterij. Zo zijn er ook landen in de wereld die dit goksysteem helemaal verbannen. Een voorbeeld hiervan is Australië. Dit land heeft aanbieder Lottoland bijvoorbeeld geweerd. Australiërs konden voorheen wedden op de uitkomst van landelijke loterijen bij deze aanbieder, maar speelden dus niet mee met de echte loterij. Hierdoor ging er steeds minder geld naar de Australische gemeenschap. Veel landelijke loterijen, zo ook in Nederland, keren namelijk een deel van hun omzet uit aan de samenleving. Wordt het in Nederland straks wel mogelijk om bijvoorbeeld te wedden op de uitkomst van de Staatsloterij of Postcode Loterij? Dan komen de Nederlandse loterijen hier vast en zeker tegen in opstand. Kortom: het laatste woord is voorlopig nog niet gesproken over deze wetswijziging.