Wanneer u bezig bent met het opknappen van uw huis, heeft u er vast al wel eens van gehoord; afbouw. Maar wat houdt de afbouw precies in? In dit artikel bespreken wat het afbouwen precies inhoudt.

Afbouw, wat is dat?

Afbouwbedrijven houden zich bezig met vele verschillende soorten werkzaamheden. Het afbouwen komt pas tot stand als de schil van de woning of het gebouw water en wind-dicht is opgeleverd.Tijdens deze afbouwfase van de constructie wordt hij in opdracht helemaal afgemaakt. Veel afbouwbedrijven houden zich voornamelijk bezig met: tegel, glas, vloeren, scheidingswanden, verlichting en diverse soorten en manieren van isolatie in de afbouwfase. Ook hier belangrijk welk isolatiemateriaal te gebruiken.

Het afbouwen van een plafond

Wordt er gekozen voor een spuit, verlaagd of een span plafond? 

  • Een spanplafond is een vals plafond dat op maat wordt gemaakt. Spanplafonds bestaan meestal uit een raamwerk van een gespannen pvc of polyether doek. Dit is wel een vakkundig werk.
  • Een spuitplafond ,de naam zegt het al wordt gespoten. Hierin is er een verschil tussen een verf ,of een geluiddempende plafond afwerking. De geluiddempende variant komt men veel tegen in kantoorpanden. De geluidsisolatie zorgt voor een rustige werksfeer. Hiervoor kiest u dan ook vakkundig het juiste isolatiemateriaal.
  • Dan is er nog de verlaagde versie, meetstal uitgevoerd in een houtconstructie met gipsafgesmeerde platen. Hier worden dan meteen de diverse inbouwpots in verwerkt. Praten we nog helemaal niet over plafond isoleren, dit gebeurt ook regelmatig.

De afbouw voor de verlichting

Bij het kiezen van de opbouw, vloer of inbouwverlichting zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Bijvoorbeeld bij de inbouwverlichting moet voor een vloer heeft de verlichting een andere functie dan voor de verlichting die u onder een overkapping of in de badkamer plaatst. De bad en overkapping verlichting moeten net iets waterbestendiger zijn als de vloerverlichting. De vloerverlichting moet in kwestie weer net beter bestand zijn tegen stoten. Ook bij de verlichting gaat het erom of er iets rechtstreek of indirect wordt belicht. Een ander heel belangrijk punt is de stroompunten van de verlichting op de goede punten aanleggen.

Het afbouwen van uw vloer

Bij het afbouwen van het huis is de vloer één van de belangrijkste stappen. Een vloer wordt over het algemeen na plaatsing niet meer zo makkelijk vervangen, en moet dus een overwogen keuze zijn. Daarom is het goed ook hierin direct de goede keus te maken (zoals zoveel dingen natuurlijk). U kunt kiezen tussen een vloerbedekking, laminaat, pvc, giet, kurk, beton of houten vloer. Allen hebben een speciale manier van aanbrengen. Wel gevlinderd? Wel een visgraat? Alles moet u voor die tijd goed bekijken. Kijk om u heen, gebruik Instagram ,Pinterest of gewoon de programma’s van wonen op televisie. Maak voor uzelf een compleet beeld hiervoor. Ook hier kan men kiezen voor isolatie, door gebruik te maken van het juiste isolatiemateriaal heeft u niet teveel hoogte verlies. En toch een lekkere warme vloer. Kijk ook hierbij goed rond als u gaat voor vloerisolatie. En zo vindt u voor de klus de beste  vloerisolatie prijs.

De afbouw van luchtdichting

Bij de afbouw aan zowel de binnen als de buitenzijde van de woning is de luchtdichting van uiterst belang. Dit om de geplaatste isolatie zijn werking optimaal te kunnen laten doen. Als u met de gevel aan de slag gaat met het isoleren denk dan goed welke isolatie u wilt gaan gebruiken. Aan de binnen zijdes de zogenaamde dampremmende en dampdichte foliën en aan de buitenzijde de dampdoorlatende en dampopen foliën. Het isolatiemateriaal moet geen lucht of vochtdoortrek toe laten. Hierdoor elimineert u de luchtstromen, en zet u tocht aan de kant. Belangrijk in de afbouw is te weten of u met een zogenaamde klasse 2,3 of een klimaatklasse 4 van doen hebt. Dit allemaal voor het bepalen van de folie aan de warme kant van de isolatie. Wat u niet wilt is de doortrek van damp in de constructie die hier kan gaan afkoelen (condenseren)Aan de binnen zijde kunt u door middel van butylbanden , liquid rubber of kitten de constructie zo dicht maken dat hij niet meer tocht. In de afbouw situatie buiten moet u zorgen voor de goede waterkerende foliën, deze zijn dampdoorlatend of dampopen zelfs. Deze plaatsen we aan de koude kant van de isolatie om de isolatie in de loop van de tijd op te drogen. Ook aan deze zijde kunt u met diverese buytls en liqyuid rubber de stromingen dichtzetten. Door deze middelen haalt u de gewenste R-waarde in de constructie. Het maakt het aangenaam en geen kans op schimmel en rot in de constructie. Zorg ervoor dat de foliën met de voorgeschreven tapes worden afgetaped.

De afbouw van glas

Tegenwoordig kunt u kiezen uit diverse soorten glas voor de kozijnen. Glas is ook een heel goed geluidsisolatie materiaal. Zoals we druk kunnen zijn met het uitzoeken van geluidsisolatie voor de muur is glas hierin een mooie isolator. Duurzaam glas het zogenaamde HR glas. HR glas zorgt voor een goede isolatie. Onder HR glas zijn er weer veel verschillende soorten. U heeft HR glas en HR +++ deze betstaat uit meerder lagen glas. Daardoor isoleert deze variant weer beter. Ook kunt u kiezen voor veiligheidsglas. Dit voorkomt dat de inbrekers makkelijk via u ramen naar binnen kunnen komen.

Redacteur

Comments are closed.