Doordat Nederland te maken heeft met vergrijzing, kent de uitvaartsector een grote groei. Het aantal ouderen in Nederland blijft bovendien toenemen, waardoor de vergrijzing voorlopig zal blijven stijgen. Waar zo’n 13 procent van de Nederlandse bevolking 65+ was in het jaar 1995, was dat in 2016 al ongeveer 18 procent. Deze groeiende vergrijzing zal volgens veel berekeningen blijven doorzetten tot 2014. Dan wonen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek zo’n 18 miljoen inwoners in Nederland. Hiervan is 25 procent boven de 65 jaar. Dit heeft op verschillende gebieden veel gevolgen. Zo heeft dit ook grote gevolgen voor de uitvaartbranche.

De groei van de uitvaartbranche
Omdat er steeds meer ouderen in Nederland zijn, groeit ook het sterfgevallen in Nederland. Want hoe ouder we zijn, des te groter de kans dat we sterven. Vooral door de steeds beter wordende gezondheidszorg worden Nederlanders steeds ouder. De groei van de uitvaartbranche is dan ook een reactie op het groeiende aantal mensen dat overlijdt. Door de sterfgevallen, moeten er namelijk ook meer uitvaarten plaatsvinden. Ook de breed gedragen wens van velen om op een mooie en waardige manier een laatste afscheid te hebben van de overleden dierbare speelt hierin een grote rol.

Feiten en cijfers
Een opvallende ontwikkeling in de uitvaartbranche is dat de omzet van veel uitvaartbedrijven gestaag groeit. Zo is uit cijfers gebleken dat uitvaartbedrijven in 2010 gezamenlijk een omzet hadden van zo’n 1,04 miljard euro. In 2015, dus vijf jaar later, was deze omzet al zo’n 1,15 miljard euro. Binnen een periode van vijf jaar is de omzet dus gegroeid met meer dan 10 procent. Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek is gebleken dat het aantal uitvaarten per jaar behoorlijk stijgt. Ook bleek dat in 2016 de jaarlijkse sterfgevallen lag op zo’n 148.000. Dit aantal zal volgens verwachtingen de komende jaren blijven stijgen, met een gemiddelde groei van 1,2 procent per jaar. Hierdoor zal het aantal sterfgevallen in 2040 een hoogtepunt van 190.000 bereiken. De uitvaartbranche zal daardoor tot die tijd gegarandeerd blijven groeien.

Uitvaartverzekeringen
Natuurlijk wil je het liefst niet nadenken over de dood, maar toch is het verstandig om op tijd stil te staan bij het feit dat we eens komen te overlijden. Vooral als we ouder worden, is het verstandig om hierover nagedacht te hebben en voorbereid te zijn. Het kan namelijk vervelend zijn om nabestaanden met onze problemen op te schepen en familieleden of vrienden moeten betalen voor de kosten van de uitvaart. Daarom is het mogelijk om geld apart te houden voor de uitvaart, zodat deze (onverwachtse) kosten alvast gedekt zijn. Ook is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag voor de uitvaart. In het geval van overlijden worden de meeste kosten dan vergoed. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn veel verschillende aanbieders aanwezig in de uitvaartsector, dus het is verstandig om je te verdiepen in de verschillende uitvaartverzekeringen en te vergelijken. Het vergelijken van uitvaartverzekeringen kan online heel gemakkelijk, door middel van bijvoorbeeld vergelijkingssites. Op die manier kom je er snel en gemakkelijk achter welke uitvaartverzekering het best bij jou en je situatie past.

Redacteur

Comments are closed.