Menu
ICT

Routers: onmisbaar in een zakelijk computernetwerk

Componenten in computernetwerken

Computernetwerken vind je tegenwoordig overal: in bedrijven, woningen, ziekenhuizen, luchthavens enzovoorts. Om zo’n netwerk in een zakelijke omgeving aan te (laten) leggen, heb je speciale apparaten nodig: zogenoemde netwerkcomponenten. Voorbeelden van actieve netwerkcomponenten zijn routers, switches, hubs en repeaters. Om een verbinding te maken met het internet is bovendien een modem noodzakelijk. Vaak worden de begrippen ‘modem’ en ‘router’ door elkaar gebruikt. Dit is begrijpelijk, want vele moderne modems hebben ook een router aan boord. Beide functies bevinden zich dan in één en hetzelfde apparaat. Toch zijn de taken van een modem en een router duidelijk verschillend.

De functie van een modem

Het signaal dat je internetprovider aanbiedt, komt binnen via een modem. Dit signaal is complex en bestaat in de meeste gevallen niet alleen uit een internetverbinding, maar ook uit vaste telefoonlijnen en radio- en televisiesignalen. Het is de taak van het modem om uit dit complexe signaal het zuivere internetsignaal te filteren, dat je verder in je computernetwerk kunt gebruiken. Men noemt dit ook wel ‘demoduleren’. Omgekeerd stuur je natuurlijk ook data vanuit je eigen computernetwerk naar het internet. Het modem moet ervoor zorgen dat je data op de juiste wijze in het complexe signaal van de internetprovider terechtkomen. Je eigen data moeten worden ‘gemoduleerd’ om op een correcte manier op de kabel van je internetprovider te worden gezet. Moduleren en demoduleren zijn de kerntaken van een modem. Het woord ‘modem’ is overigens een combinatie van de woorden ‘moduleren’ en ‘demoduleren’.

De taken van een router

Het is de taak van een router om twee verschillende computernetwerken met elkaar te verbinden. Dit kan bijvoorbeeld de verbinding tussen een bedrijfsnetwerk en het wereldwijde internet zijn. De router wordt dan aan de ene zijde verbonden met de modem van je internetprovider en aan de andere zijde met je eigen computernetwerk. Het apparaat houdt een tabel bij van adressen (de zogenoemde IP-adressen) om te weten naar welke uitgaande poort binnenkomende data moeten worden verstuurd. Er bestaan uitvoeringen die volledig bedraad zijn, en waar je dus fysieke netwerkkabels op de poorten moet aansluiten. Men past echter meer en meer draadloze modellen toe, waarbij het dataverkeer via radiogolven plaatsvindt. Men noemt dit ook wel een wifi router. In de meeste gevallen beschikt een dergelijk apparaat eveneens over een aantal ethernetpoorten, waarop je ook gewone netwerkkabels kunt aansluiten.

Diverse typen

Routers verschillen van elkaar in datasnelheid, het aantal poorten, de toegepaste technologie enzovoorts. Voor een wifi router bestaan er meerdere standaarden, die bepalen hoe groot de datasnelheid is. De meeste draadloze uitvoeringen voldoen tegenwoordig aan de standaard IEEE 802.11n of aan de nieuwste standaard IEEE 802.11ac. Er bestaan speciale toestellen om een verbinding te maken met mobiel internet. Men noemt dit 3G- of 4G-routers. In een dergelijk apparaat moet je een simkaart aanbrengen zoals in je smartphone. Via dit soort routers kun je met meerdere laptops of mobiele toestellen steeds surfen op het web, ook op plaatsen waar er geen vaste internetverbinding is. Wil je dat je identiteit verborgen blijft op het web en dat je data goed beveiligd zijn? Kies dan voor een VPN-router. Je kunt hiermee data versturen via een beveiligde internetverbinding, een VPN-connectie. Bij gebruik van een VPN-connectie worden je gegevens grondig versleuteld en wordt je identiteit niet bekendgemaakt. Je internetadres (of IP-adres) blijft verborgen.

Een nieuwe router kopen en instellen

Alvorens een nieuwe router voor de zaak te kopen, moet je je de vraag stellen hoe groot de datasnelheid moet zijn en, in het geval van een draadloos model, welk bereik deze moet bezitten. Dat is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van de bedrijfsruimte(s). Na aankoop moet je de router instellen. De configuratie vindt meestal plaats via een webinterface. De meeste interfaces bieden uitgebreide instellingsmogelijkheden:

  • De netwerkbeveiliging. De beste beveiligingsmethode voor een draadloos netwerk is WPA2. Het is meestal mogelijk om de beveiligingsinstellingen zodanig te configureren dat alleen PC’s, laptops, smartphones en tablets met bepaalde adressen (MAC-adressen) toegelaten worden tot het internet.
  • Natuurlijk kun je de naam van je draadloos netwerk en het wachtwoord instellen, waarmee je toegang krijgt tot het configuratiemenu.
  • Bij een draadloos type is het mogelijk om het kanaal te kiezen waarop het apparaat uitzendt. Een andere kanaalkeuze kan leiden tot een hogere datasnelheid of betere ontvangst.
  • Talrijke modellen laten toe om een ‘gastnetwerk’ te definiëren. Via dit gastnetwerk kunnen je bezoekers eenvoudig op het internet zonder dat ze toegang krijgen tot je eigen draadloos netwerk.
  • Met QoS-instellingen (Quality of Service) bepaal je welke computers of mobiele apparaten voorrang krijgen en de meeste bandbreedte mogen gebruiken.
  • Vele routers zijn ook voorzien van een USB-poort waarop je een gemeenschappelijke printer of een harde schijf kunt aansluiten, die vanaf alle apparaten in het netwerk bereikbaar zijn.

De evolutie in wifi routers

De invoering van de nieuwe wifistandaard IEEE 802.11ac (ook wel Wireless AC genoemd) was vooral bedoeld om de datasnelheid sterk te verbeteren. De nieuwe standaard beschrijft het gebruik van een aantal nieuwe technieken. Wil je de beste wifi router aanschaffen, dan is het van groot belang om een draadloos type te kiezen dat voldoet aan deze standaard. De nieuwste technieken die voor wifinetwerken toegepast worden, zijn onder meer:

  • Het gebruik van de 5 GHz-frequentieband. Eerder werd alleen de 2,4 GHz-band gebruikt voor draadloze datatransmissie. De 5 GHz-band ondervindt minder last van allerlei stoorsignalen.
  • Nieuwe modulatietechnieken maken het mogelijk om gelijktijdig 256 databits te verzenden in plaats van slechts 64 bits. Vanzelfsprekend verhoogt dit sterk de datasnelheid.
  • Een dual-band router maakt gebruik van twee frequentiebanden in plaats van één. Dit soort toestellen past zowel de traditionele 2,4 GHz-band als de nieuwe 5 GHz-band toe. Een tri-band model beschikt over drie zenders die signalen versturen op de 2,4 GHz-band en op twee verschillende kanalen van de 5 GHz-band.
  • De techniek van ‘beam forming’ zorgt ervoor dat het uitgezonden signaal wordt gebundeld en uitgezonden in de richting van het ontvangende apparaat. Dit vergroot in sterke mate het bereik van de router.
  • MU-MIMO is een nieuwe techniek waardoor meerdere apparaten tegelijk kunnen communiceren met de draadloze router. Traditioneel kan een router slechts met één toestel tegelijk ‘praten’. Bij een MU-MIMO-compatibel type hoeven de ontvangende apparaten niet langer hun beurt af te wachten, wat de datasnelheid ten goede komt. Iets dat met name in een zakelijk netwerk van pas komt.

Wat is de beste wifi router?

Wat voor jou en je bedrijf de beste wifi router is, hangt af van wat je verlangt van het apparaat. Wifi routers van het type Wireless AC voldoen aan de nieuwste norm en bieden de hoogste datasnelheid. Het gebruik van de 5 GHz-frequentieband gaat wel ten koste van het bereik, maar dit verlies wordt door beam forming gecompenseerd. Hecht je veel belang aan veilige dataverbindingen, dan is een VPN-router een goede keuze. Bij vrijwel alle routers beschik je verder nog over tal van instellingsmogelijkheden, zodat je deze volledig naar jouw wens kunt configureren!