Menu
Beleggen

Wat zijn de redenen om te beleggen in goud?

Vroeger was beleggen in goud de normaalste zaak van de wereld. Logisch, want in een ver verleden droeg iedere munt de waarde van zijn grondstof. Alhoewel we vandaag het metallisme definitief vaarwel gezegd hebben, blijft goud nog steeds ongemeen populair. In de praktijk merken we dat beleggers om drie verschillende redenen kiezen voor het beleggen in goud. Dat het ook voor zakelijke beleggers een onmisbaar edelmetaal is, mag alvast duidelijk wezen.

# 1. Voor een gezonde diversificatie

Een beleggingsportefeuille moet altijd voldoende gediversifieerd zijn. Beleggers gaan daarom onder andere beleggen in verschillende sectoren en instrumenten. Soms gaan ze zelfs, althans voor een beperkt percentage, investeren in instrumenten waarvan verwacht wordt dat ze het net minder gaan doen. Schrijven we bijvoorbeeld bedrijf X een grote toekomst toe, dan kunnen we toch een gedeelte beleggen in concurrent Y. Blijkt het ene bedrijf het immers catastrofaal te doen, dan zijn we zeker niet onze volledige inbreng kwijt. We noemen dit een vermogensverzekering om het risico van onze beleggingen te milderen.

Hetzelfde zien we ook bij goud. Goud heeft weinig tot geen raakvlakken met andere beleggingsinstrumenten en opereert bijvoorbeeld vrij onafhankelijk van de oliekoers. Perioden die gunstig zijn voor aandeleninvesteeerders zijn dat vaak minder voor goudinvesteerders, maar het omgekeerde geldt zeker ook. Een goede portefeuille is dan ook divers opgebouwd en bevat naast aandelen, obligaties en vastgoedinvesteringen ook een percentage goud en andere edelmetalen. Beleggingsadviseurs raden meestal aan om ongeveer 8 tot 10% van de portefeuille te laten bestaan uit edelmetalen zoals goud. Bij een hoger percentage spreken zij van een oververzekering die de winstkansen de nek om kunnen wringen.

# 2. Voor beperking van inflatiegevoeligheid

Goud is altijd al een stevige barricade geweest in de strijd tegen inflatie. De goudprijs is immers altijd onafhankelijk gebleven van de koopkracht, mede doordat de hoeveelheid aan goud altijd beperkt gebleven is. In het verleden waren er zeker uitzonderingen te noteren nadat nieuwe goudmijnen ontdekt werden, maar vandaag de dag zijn we ook daar tegen de limieten aan beginnen lopen. Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is wanneer er een gigantische goudkomeet op aarde zou storten. Anderzijds zou dat dan weer catastrofale gevolgen met zich meebrengen en blijkt goud het net dan goed te doen. Handig, toch?

Goud blijkt dan ook een ideaal middel te zijn in tijden van deflatie, zoals we onder andere al zagen in de depressie van de jaren ’30. Toen steeg de goudwaarde alleen maar verder terwijl alle andere waardepapieren steeds sneller aan waarde moesten inboeten. Inflatiegevoelige investeringen loskoppelen doen we dan ook door te investeren in goud.

# 3. Winsten op lange termijn

Goud hoeft natuurlijk niet alleen een ‘verzekering’ te zijn. Zijn potentieel schuilt hierbij niet op korte-, maar wel op lange termijn. Hoe dan ook variëren de goudprijzen fors en zijn ook hier al winsten geboekt van enkele tientallen procenten. We zien dat groeilanden steeds meer interesse krijgen in goud, waarbij India misschien wel een van de meest goudgekke voorbeelden vormt. Het beperkt karakter van goud in combinatie met de toenemende interesse in dergelijke groeilanden, kan de goudkoers enkel en alleen ten goede komen. Daar kunnen we met z’n allen weer van profiteren. Onmisbaar in iedere beleggingsportefeuille, zoveel is duidelijk.