Reeds jaar en dag rijden medewerkers en bedrijfseigenaren met een auto van de zaak rond. Veel bedrijven hebben daarom te maken met het wagenparkbeheer. Maar de laatste jaren zijn er steeds veranderingen waar wagenparken mee te maken hebben. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wagenparken hebben te maken met duurzaamheid en mobiliteitsoplossingen. Maar er is meer.

Auto van de zaak of privé bezit?

Het is steeds minder vanzelfsprekend dat een medewerker kiest voor een auto van de zaak. Voor particulieren zijn er namelijk ook gunstige leaseconstructies. Je kunt privé erg voordelig een auto rijden. Dit kan voordeliger zijn dan de bijtelling en het maakt je minder afhankelijk van je werkgever. Het is dus steeds vaker een afweging wat de beste optie is voor de bestuurder zelf. Zo ook zelfstandige ondernemers. Zij kunnen hun auto overschrijven van privé eigendom naar de zaak. Dit heeft overigens wel zijn voor- en nadelen. Over het algemeen is dus duidelijk dat een auto van de zaak minder vanzelfsprekend aan het worden is.

Eigendom of leasen?

Bedrijven hebben veelal gekozen voor autoleasing. Je wordt als ondernemer ontzorgd op het gebied van wagenparkbeheer. Afhankelijk van de leaseovereenkomst worden zaken als onderhoud, brandstof en banden voor je wagenpark georganiseerd. Toch is met groeiende economie het aantal bedrijven met voldoende kapitaal gestegen. En als je kapitaal hebt kun je ook de bedrijfsauto’s kopen. Dit bespaart op de levensduur van de auto al snel duizenden euro’s. Keerzijde is wel dat iemand in de onderneming zich bezig moet houden met het wagenparkbeheer.

Duurzaam vervoer

De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van wagenparken is duurzaam vervoer. De komst van hybride en volledige elektrisch aangedreven auto’s heeft voor veel verandering gezorgd. Niet alleen onderhoud en brandstof moeten worden georganiseerd. Ook laadpalen en allerlei financiële regelingen komen erbij kijken. De keuze van de medewerkers wordt beïnvloedt door het belastingvoordeel op elektrische auto’s. Daarnaast is niet alleen de auto perse het onderwerp van het vervoer. Wagenparkbeheer gaat steeds meer richting een gecombineerde mobiliteitsoplossing.

Mobiliteitsoplossingen

Een mobiliteitsoplossing is een combinatie van meerdere vervoersmiddelen. Er wordt gekeken naar een balans tussen reistijd en kosten. Ook milieuvriendelijkheid wordt steeds meer overwogen wanneer er een mobiliteitsoplossing wordt gezocht. Een voorbeeld van een mobiliteitsoplossing is wanneer een medewerker met het openbaar vervoer naar het werk komt. En de reis vanaf het station met een bedrijfsfiets wordt gedaan. Als er halverwege de dag een klant moet worden bezocht, gebeurt dit met een auto van de zaak. Ander voorbeeld is het delen van een bedrijfsauto met meerdere collega’s. Deze trend zal de komende jaren steeds relevanter worden voor wagenparkbeheerders.

Connectiviteit

Een andere belangrijke ontwikkeling is de connectiviteit. De wagenparken moeten de gegevens zoals kilometerregistratie en bijvoorbeeld brandstofverbruik automatisch vastleggen. Daarnaast wordt er door de moderne mens verwacht dat hij in de auto ‘connected’ blijft. De smartphone moet echter in de tas blijven. Want de overheid gaat appen achter het stuur harder aanpakken. Terwijl autofabrikanten technologieën ontwikkelen waarbij de auto functies van de smartphone overneemt. Door de snelle groei van software oplossingen in de auto is dit een trend om in de gaten te houden.

De wereld van de auto van de zaak veranderd. Het is minder vanzelfsprekend om een auto van de zaak te nemen. Daarnaast worden combinaties van vervoersmogelijkheden steeds relevanter. Ook connectiviteit speelt een steeds groter rol in het beheer van wagenparken.

Redacteur

Comments are closed.