Voor iedere ondernemer komt dat de dag dat hij zijn eerste zakenreis gaat maken. Meestal begint dat nationaal, later komen daar vaak internationale bestemmingen bij. Het spreekwoord zegt dat alle begin moeilijk is, het is daarom belangrijk goed voorbereid op reis te gaan.

Waaruit bestaat een goede voorbereiding?
Als eerste wordt hierbij gedacht aan een goede presentatie van het product of dienst die u verkoopt. Bij een zakelijke afspraak is het daarom belangrijk dat u het product of dienst ‘in de vingers’ heeft. U moet weten waarover u spreekt. Soms kan het handig zijn een korte en bondige Microsoft powerpoint presentatie op uw tablet te kunnen laten zien.
to-write-224591_640
Wat neemt u mee?
Desgevraagd zal iedere ondernemer het bekende lijstje opdreunen. Gebruik een kwalitatief goede koffer, zoals die van het merk Rimowa, waarin een net pak niet zal kreuken. Zorg er ook voor dat er voldoende visitekaartjes in het borstzakje van dat pak zitten. Gebruik eventueel zo’n handige laptop trolley en vergeet vooral niet dat stekkers in het buitenland vaak afwijkend zijn.

Wat is echt onmisbaar?
Uw orderblok! Kent u ze nog? In het pre-digitale tijdperk werden hierop de orders genoteerd en door de klant ondertekend. Dat oude orderblok is verdwenen en tegenwoordig heeft de e-mail die taak overgenomen. Maar feitelijk bedoel ik niet het fysieke orderblok, maar het mentale: focus op het uiteindelijke doel van uw zakenreis. Dat doel bestaat meestal uit het aanhalen van de band met uw afnemer en uiteindelijk het binnenhalen van een opdracht. Het mentale orderblok is dus onmisbaar op uw zakenreis.

Redacteur

Comments are closed.