Boekhouden en ondernemen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Er zijn tegenwoordig tal van boekhoudoplossingen om uw boekhouding te (laten) doen. U gaat uiteraard voor de boekhoudoplossing, die het beste aansluit bij uw behoeften en bedrijfsvoering. Maar welke oplossingen zijn er en hoe maakt u een keuze? Van online boekhouder, traditioneel administratiekantoor tot zelf aan de slag met online boekhouden. Wij hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Online boekhouder zorgt voor gemak en expertise
Steeds meer ondernemers kiezen voor online boekhoudgemak. Vaak biedt een online boekhouder dezelfde diensten als een traditionele boekhouder, alleen hangt er een goedkoper prijskaartje aan. Bij een online boekhouder levert u uw (inkoop)facturen digitaal aan en worden deze vrijwel direct in uw boekhouding verwerkt. U heeft online inzicht in uw resultaten waar en wanneer u maar wilt. Dit betekent dat u zelf het overzicht houdt. U heeft u grip op uw bedrijfsvoering en kunt bijsturen als het nodig is. Ook is een online boekhouder op de hoogte van actuele wet- en regelgeving. Op deze manier voldoet uw online administratie altijd aan de eisen van de Belastingdienst. Vragen stelt u telefonisch, per e-mail of per chat aan de online boekhouder op het moment dat het u uitkomt.

Persoonlijk contact bij een traditionele boekhouder
Het uitbesteden van uw boekhouding aan een traditionele boekhouder is ook een mogelijkheid. Ondernemers die voor een traditionele boekhouder kiezen, kiezen vaak voor een lokale boekhouder. Dit betekent, dat u uw inkoop- en verkoopfacturen fysiek bij deze boekhouder aanlevert en dat deze voor u in de boekhouding worden verwerkt op het moment dat het bij de boekhouder uitkomt. De boekhouder neemt vaak ook uw belastingaangiften uit handen en is op de hoogte van wet- en regelgeving. Ook kunt u met uw (ondernemers)vragen bij de boekhouder terecht.

Zelf aan de slag met online boekhouden
U kunt ervoor kiezen om zelf te starten met online boekhouden via online software. Op deze manier houdt u zelf het overzicht en kunt u als het nodig is bijsturen. Wel vraagt het om kennis van boekhouden en fiscale wet- en regelgeving. Om bijvoorbeeld van bepaalde fiscale aftrekposten gebruik te kunnen maken, is het nodig om uw online administratie op orde te hebben en moet u aan de eisen van de Belastingdienst voldoen.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel (inkoop)facturen u per maand moet verwerken. Als u slechts een paar (inkoop)facturen per maand heeft, dan is het voor u wellicht eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met online boekhouden. Gaat het om grotere aantallen, dan bespaart u veel tijd en moeite door het uit te besteden aan een (online) boekhouder. Bijkomend voordeel is, dat u al uw tijd kunt besteden aan uw klanten en werkzaamheden.

Van online boekhouder tot zelf doen
De boekhoudoplossingen zijn divers en lopen uiteen van zelf online boekhouden tot het uitbesteden van uw boekhouding aan een traditionele of online boekhouder. De boekhouding moet simpelweg op orde zijn. Maar het is ook prettig als u zo min mogelijk belasting betaalt. Welke keuze u ook maakt, kijk wat past bij uw wensen en portemonnee. Bepaal vooraf of u zelf beschikt over voldoende boekhoudkennis, hoe complex uw boekhouding is, hoeveel tijd u aan uw boekhouding wilt besteden, hoe actueel uw inzicht in uw cijfers moet zijn en hoeveel geld u aan uw boekhouding wilt uitgeven. Dit helpt u om de juiste keuze voor uw onderneming te maken.

Redacteur

Comments are closed.