Menu
Belastingzaken

Omzetbelasting aangifte: 5 slimme tips

Omzetbelasting aangifte: 5 slimme tips
Als ondernemer kun je je belastingaangifte uitbesteden of je kiest ervoor je aangifte omzetbelasting zelf te doen. Wanneer je de omzetbelasting aangifte zelf regelt, is het van belang dat je op de hoogte bent van geldende wetten en regelgeving. De kans dat je jezelf fiscaal te kort doet, is namelijk aanwezig. Dit is jammer, omdat je er toch relatief veel tijd mee kwijt bent. Slim btw-aangifte doen? Profiteer van deze vijf praktische tips.

1. Op tijd btw aangifte doen door sms-alert
Het is van belang, dat je aangifte omzetbelasting en betaling op tijd is ingediend bij de Belastingdienst. Houd hierbij rekening met de verwerkingstijd van de bank. De Belastingdienst biedt je een handig hulpmiddel om je omzetbelasting aangifte niet te vergeten: een sms-alert. Na registratie ontvang je periodiek een reminder voor je aangifte omzetbelasting per sms.

2. Controleer alle inkoop- en verkoopfacturen
Kosten die je maakt voor de zaak zijn in sommige gevallen aftrekbaar. Een voorwaarde hiervoor is, dat de btw-factuur van jou en van partijen waar je afneemt, voldoet aan de gestelde eisen van de Belastingdienst. Controleer altijd of inkomende facturen voldoen aan deze eisen. Voldoet een factuur niet, dan is deze niet geschikt voor aftrek.

3. Ga na of je vrijstelling hebt van omzetbelasting aangifte
Als je als ondernemer minder dan €1.883 euro aan btw zou moeten betalen in een jaar, dan hoef je geen btw te betalen. In sommige gevallen hoef je niet eens aangifte omzetbelasting te doen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Kleineondernemersregeling (KOR) en is aantrekkelijk voor ondernemers, die (nog) niet veel inkopen.

4. Geef buitenlandse aankopen op tijd door
Koop je in het buitenland iets voor de zaak en wil je de btw hiervan terugvragen, dan moet je deze aankoop vóór 30 september van het kalenderjaar dat volgt op het teruggaaftijdvak aangeven bij de Belastingdienst. Voor het terugvragen van deze btw heb je aparte inlogcodes nodig bij de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat het aanvragen van de inlogcodes maximaal 4 weken kan duren.

5. Btw aangifte doen met internationale klanten
Wanneer je zaken doet met klanten uit EU-landen, hoef je in sommige gevallen geen btw af te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld als je producten of diensten levert aan ondernemers met een btw-nummer in een EU-land. Hier reken je namelijk geen btw over. Wanneer je juist producten of diensten importeert, moet je wel het geldende btw-tarief betalen in Nederland. Wanneer je zelf btw hebt betaald in een ander EU-land, dan kun je deze terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.

Hulp bij belastingaangifte nodig? Je kunt je belastingaangifte uitbesteden aan een (online) boekhouder. Deze partijen zijn volledig op de hoogte van geldende wetten en regelgeving omtrent belastingaangifte voor ondernemers. Op deze manier krijg je belastingadvies en weet je zeker dat je geen fiscale kansen laat liggen.