Menu
Bedrijfsvoering

Netwerkbeveiliging essentieel om hacken te voorkomen

Eerder deze maand was de hack op Instagram groot nieuws. Het sociale medium was gehackt waardoor persoonlijke gegevens van meer dan 6 miljoen gebruikers op straat kwamen te liggen. Vanuit zakelijk oogpunt vonden wij het dus de hoogste tijd om aandacht te besteden aan artikel over goede netwerkbeveiliging. Want voorkomen is immers beter dan genezen.   

In tijden van de digitale revolutie is een goede netwerkbeveiliging een essentieel onderdeel van je business. Hackers, cybercrime, virussen en ga zo maar door, als bedrijf loop je digitaal veel risico’s wanneer je niet goed beveiligd bent. In dit artikel geven we enkele insights zodat je je beter kunt voorbereiden op de gevaren van kwaadwillende. 

Een verouderd netwerksysteem

Veel organisaties werken nog altijd met een verouderd netwerksysteem. Hierdoor lopen ze onbewust risico om gehackt te worden met als gevolg dat er vertrouwelijke informatie in de verkeerde handen terecht komt. Instagram is slechts een voorbeeld van de vele bedrijven die in het verleden geraakt zijn.

Breng het huidige netwerk in kaart

Een hack of virus levert niet alleen imago schade op maar kan er ook voor zorgen dat bepaalde data nooit meer beschikbaar is. Om dit te voorkomen kun je het beste een IT partij inschakelen. Zij volgen altijd de Code voor Informatiebeveiliging op. Daarbij toetsen ze het netwerk op bijvoorbeeld de beveiligingsarchitectuur en  het beveiligingsmanagement. Ook kijken ze naar de beveiliging van toegang op afstand en de communicatie tussen netwerken via een VPN verbinding.

Voorkomen is beter dan genezen

Meestal komen bedrijven pas achter een hack wanneer het te laat is. Gegevens liggen dan al op straat en er moet veel werk worden verricht om de schade te herstellen. Als organisatie wil je dat voorkomen. Omdat iedere IT-oplossing maatwerk is, doe je er verstandig aan om antwoord te geven op een aantal vragen:

  • Hoe belangrijk is het gebruiksgemak?
  • Wat moet het niveau van netwerkbeveiliging zijn?
  • Waar liggen de grootste risico’s?
  • Wat is het budget?
  • Hoe zit het precies met de wetgeving?

Door antwoord te geven op dergelijke vragen ben je een volwaardige sparringpartner voor een IT-organisatie waardoor zij beter maatwerk kunnen leveren.