Werkt jouw organisatie met verschillende systemen voor verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering? Dan kan je organisatie efficiënter gemaakt worden met behulp van ERP software. ERP staat voor Enterprise Resource planning en kan omschreven worden als software die ontworpen is om de functies van kernbedrijfsprocessen zoals financiën, HR, logistiek en voorraadbeheer in één systeem te beheren en te integreren.

Verschillende organisaties

ERP bestaan er in verschillende soorten en maten, omdat verschillende soorten bedrijven op verschillende manieren werken en het systeem natuurlijk wel bij je organisatie moet passen. Zo is er bijvoorbeeld toegewijde groothandel software die de bedrijfsprocessen van groothandels efficiënter maakt. Maar ook voor sectoren als de agrarische sector, de dienstverlening en de gezondheidszorg is er op maat gemaakte ERP software. Kies dus nooit ‘zomaar’ een ERP-systeem, maar kies er specifiek een die past bij jouw organisatie.

Voordelen van ERP software

Voordelen van ERP software

Aan ERP zitten verschillende praktische voordelen die de investering de moeite waard maken. Door het combineren van voorraad, inkoop, verkoop, productie, relatiebeheer, financiële administratie, HR en nog meer zaken in één systeem, komt alle informatie samen op één centrale plek. Dat levert meer efficiëntie op, ook omdat er geen vertaling tussen verschillen systemen meer nodig is. Dat kan ook voor kostenbesparing zorgen. Omdat iedereen altijd over de meest recente informatie beschikt, is er ook meer consistentie en verbetert de communicatie. Met deze zaken kun je als bedrijf voorsprong krijgen op concurrenten die deze efficiëntieslag nog niet gemaakt hebben.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook wel een aantal nadelen te bedenken aan zo’n integraal ERP-systeem. Dat is ten eerste de afhankelijkheid van één systeem. Maar ook bij meerdere systemen kan een probleem in één systeem gevolgen hebben voor alle bedrijfsprocessen. Daarnaast kost het tijd en geld om een ERP-systeem te implementeren en is dat nieuwe systeem voor medewerkers in eerste instantie ongemakkelijk, omdat het een nieuwe manier van werken met zich mee brengt. Deze laatste problemen zijn echter van voorbijgaande aard, dus je kunt je zeker afvragen of de voordelen niet ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Je kunt een standaard ERP systeem kopen en implementeren, maar er kan ook een beroep gedaan worden op maatwerk. Uiteraard ben je bij maatwerk wat meer kwijt dan bij een kant-en-klaar systeem dat je één op één kunt overnemen, omdat je dan bijbetaalt voor de uren waarop de ERP-software voor jouw organisatie ontwikkeld wordt. Maar dan heb je wel een efficiënt ERP-systeem dat helemaal past bij jouw organisatie.

Redacteur

Comments are closed.