Als ondernemer moet je kunnen vertrouwen op de goede vaardigheden van je personeel op de computer. Een klein foutje kan tegenwoordig grote gevolgen hebben. Personeel moet voldoende verstand hebben van onder meer veilig internetgebruik, e-mail, computerprogramma’s en bijvoorbeeld toetsencombinaties. Is deze basiskennis niet bij al je medewerkers voldoende? Dan kun je hen eens een gratis Ebook geven om de kennis bij te spijkeren.

Er wordt te makkelijk over gedacht

In het bedrijfsleven wordt er te makkelijk gedacht over het gebruik van computers en internet. In deze tijd, waarin veel mensen toch online leven, gaat men ervan uit dat iedereen de personal computer van voor tot achteren kent. In de praktijk is dit zeker niet het geval. Twintigers en dertigers hebben over het algemeen de basiskennis van computers opgedaan op de middelbare school, maar veertigers en vijftigers hebben soms best nog wel moeite met alle functies en mogelijkheden van computers en internet. Dan spreken we nog niet eens over de 60-plussers.

Gaat jouw personeel goed met internet om?

De jongere generatie, tot ongeveer 35 jaar, is goed opgegroeid met internet en weet het over het algemeen dan ook goed te gebruiken. Dit geldt niet voor alle mensen die wat ouder zijn. Lang niet iedereen is meegegaan in de wereld van internet. Het is niet zo best gesteld met de webwinkelveiligheid, waardoor een enkele bestelling al problemen op zou kunnen leveren. Heeft jouw personeel hier wel voldoende kennis van? En hoe zit het met het effectief gebruik van zoekmachines of bijvoorbeeld het veilig surfen in de zoektocht naar informatie? Nog té weinig bedrijven besteden aandacht aan het trainen van personeel als het gaat om veilig gebruik van internet op de zaak.

Controleer je personeel op de kennis

Als ondernemer is het goed om je personeel te controleren op kennis van computers én internet. Tegenwoordig kunnen bedrijfsprocessen gemakkelijk worden verstoord door verkeerd gebruik van de computer. Daarnaast mag je er als ondernemer gewoonweg niet vanuit gaan dat personeel goed met internet kan omgaan, op een manier die veilig is voor het bedrijf en voor de personeelsleden zelf. In 2016 maakte 8 procent van de Nederlanders nooit gebruik van internet.

Redacteur

Comments are closed.