Menu
Bedrijfsvoering

Investeren in aandelen als zzp’er: zakelijk of privé beleggen?

Investeren in aandelen als zzp’er zakelijk of privé beleggen

Als zzp’er is doorgaans je privévermogen verweven met de financiën van je bedrijf. Daarom is het belangrijk om zelf een financiële buffer op te bouwen om zowel je eigen financiële gezondheid als die van je bedrijf te verzekeren. Daarnaast moet je als zzp’er ook zelf voor je pensioenvoorziening zorgen. Je kunt ervoor kiezen om geld dat je overhoudt op te sparen, maar dat geld groeit niet. De spaarrente is zo laag dat de inflatie ervoor zorgt dat je geld eigenlijk alleen minder waard wordt. Daarom kun je ervoor kiezen om je geld te laten groeien door het te investeren in aandelen. Maar moet je dat als zzp’er zakelijk of privé doen?

Zakelijk beleggen

Als zzp’er kun je je vermogen zakelijk beleggen, maar hier zitten wel regels aan verbonden. Zo mag je alleen de liquide middelen die tijdelijk overtollig zijn zakelijk beleggen. Omdat overtollige liquide middelen geen zakelijk doel meer dienen, mogen deze alleen privé belegd worden. Wanneer je belegt met de tijdelijk overtollige liquide middelen, betaal je belasting over het werkelijke rendement dat je haalt uit deze beleggingen. Dit rendement wordt gezien als bedrijfswinst en moet daarom opgegeven worden in box 1 bij aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt over het rendement uit je beleggingen 37,10% belasting, of 49,50% bij een belastbaar inkomen boven €68.507.

Privé beleggen

Je kunt ook je vermogen als zzp’er privé beleggen, in welk geval het belast wordt in box 3 bij de aangifte inkomstenbelasting. Je belegde vermogen wordt belast aan de hand van rendement dat door de Belastingdienst ingeschat wordt. Deze gaat ervan uit dat je een vast rendement op je vermogen behaalt, een zogenaamd forfaitair rendement. Hoe hoger je vermogen is, des te hoger het forfaitair rendement is waarmee gerekend wordt. Je betaalt over het berekende rendement 31% inkomstenbelasting.

Privé beleggen

Wat moet je kiezen?

Wanneer je zakelijk belegd, word je dus belast op basis van je werkelijk behaalde rendement. Wanneer je privé belegt, wordt de belasting juist berekend op basis van de hoogte van je vermogen. Dit verschil zorgt ervoor dat je een belastingvoordeel kunt behalen als je de juiste keuze tussen zakelijk of privé beleggen maakt. Wanneer je een groot vermogen belegt, of wanneer je een laag rendement verwacht, ben je gunstiger uit als je zakelijk belegt. Beleg je echter een klein vermogen of verwacht je juist een hoog rendement, dan is het voordeliger om privé te beleggen. Het is dus belangrijk om het omslagpunt te berekenen. Dit omslagpunt ligt voor iedereen anders. Heb je een accountant, boekhouder, fiscalist of een financieel planner? Vraag deze dan om advies.

Of je nu zakelijk belegt of privé belegt, beleggen komt met risico’s. Je kunt een deel van je inleg kwijtraken. Daarom is het belangrijk om alleen te investeren in aandelen met het geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen.