Menu
Belastingzaken / Rechtsvormen

Inkomstenbelasting voor ZZP’ers: de basics

In dit artikel nemen we je mee langs de basisprincipes van de inkomstenbelasting, want hoe vrij je als ZZP’er ook bent: aan de lange arm van de Belastingdienst ontkom je niet. Met de informatie die we hier met je delen kom je minder snel voor vervelende verrassingen te staan, dus lees het door en doe er je (fiscale) voordeel mee!

Een verstandige starter houdt rekening met de fiscus

Als je net aan de slag bent gegaan als zelfstandig ondernemer, of als je op het punt staat om er eentje te worden, dan komt er een heleboel op je af. Je moet natuurlijk een strak plan hebben, op papier of alleen in je hoofd, over de manier waarop je jouw talenten straks om gaat zetten in een bloeiend bedrijf. Je zult een werkplek nodig hebben. Dat kan misschien vanuit je eigen huis, in eerste instantie, of misschien werk je standaard op locatie bij je klanten. Je hebt een inventaris nodig met de bedrijfsmiddelen die je gaat gebruiken voor je product of je dienstverlening. Een bedrijfsnaam is ook wel zo handig, misschien al uitgevoerd in een logo, op een website, of in je eigen huisstijl. Zo zijn er nog een heleboel belangrijke details waar je over na moet denken voor een soepele start. Als je dat allemaal hebt geregeld en straks alles eenmaal een beetje lekker loopt, kun je helaas nog steeds niet tevreden achterover gaan leunen en toekijken hoe je imperium zich ontvouwt. Aan het einde van je succesvolle start staat er namelijk altijd iemand te wachten om te kijken wat je hebt gedaan en hoeveel winst je daaruit hebt weten te maken. Het is een bekende van elke ondernemer, van groot tot klein, en niet per se de beste vriend die je je kunt bedenken. Het is die abstracte figuur die blijft beweren het niet leuker te kunnen maken, alleen gemakkelijker… Precies: aan het eind van het jaar is het weer tijd voor de fiscus!

De Inkomstenbelasting in het kort

Inkomstenbelasting is een feit waar niet aan te ontkomen valt. ZZP’ers moeten ieder jaar Inkomstenbelasting afdragen. Het is te vergelijken met de Loonbelasting, waar je vast al eens mee te maken hebt gehad bij het werken voor een ‘baas’. Iedere Nederlander in loondienst draagt een deel van haar of zijn salaris af aan de staat; aan de Belastingdienst dus. Omdat je als ondernemer in principe geen loon als zodanig ontvangt, betaal je geen Loonbelasting, maar Inkomstenbelasting. Het is een deel van de inkomsten, of eigenlijk van de winst, die je uit je onderneming haalt. Zo draag je ook als zelfstandige bij aan de solidariteit van de Nederlandse verzorgingsstaat. Dat geeft je hopelijk een gevoel van voldoening, maar dat betekent nog niet dat je meer moet betalen dan nodig is…

Vergeet de voordelen niet!

Misschien denk je nu: dat is knap lastig, zo’n aparte manier van belasting betalen. In zekere zin is dat waar. Je zult een goede administratie moeten voeren om je Inkomstenbelasting goed te kunnen bijhouden; waarschijnlijk heb je ook een accountant of belastingadviseur nodig om straks je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers te verzorgen. Gelukkig staan daar ook voordelen tegenover. In tegenstelling tot iemand die in loondienst werkt, heb je namelijk een flink aantal bijzondere belastingvoordelen wanneer je als zelfstandig ondernemer je boterham verdient. Hieronder noemen we een paar van de belangrijkste fiscale voordelen waar je op kunt rekenen, maar ga er maar gerust vanuit dat een goede boekhouder er nog meer weet te noemen!

Startersaftrek

Als ZZP’er werk je onder heel andere omstandigheden dan een werknemer, met hele andere uitdagingen. Zeker als je net bent gestart kun je wel een beetje wind in de rug gebruiken. De Belastingdienst houdt daar ook rekening mee, in de vorm van de startersaftrek. Dit is een vooraf vastgesteld bedrag. Voor 2018 is de startersaftrek bepaald op € 2.123. Het scheelt natuurlijk een slok op een borrel als je die tweeduizend-plus euro meteen af mag trekken van de Inkomstenbelasting die je moet betalen. Aan de startersaftrek zijn wel specifieke voorwaarden verbonden. Zo mag je deze regel alleen toepassen in de eerste drie jaar waarin je zelfstandig onderneemt. De gedachte is dat je na die opstartperiode een wat stabielere omzet hebt bereikt. Vraag aan je boekhouder hoe je deze aftrekpost zo goed mogelijk kunt benutten.

Zelfstandigenaftrek

Een ander vooraf vastgesteld bedrag dat iedere zelfstandig ondernemer van de Inkomstenbelasting af mag trekken is de zelfstandigenaftrek. In tegenstelling tot de startersaftrek geld dit niet alleen voor de eerste aanloopperiode van je ondernemersleven. Voor 2018 is de zelfstandigenaftrek door de Belastingdienst op € 7.280 bepaald. Dat is een bedrag dat je niet over het hoofd wilt zien, dus hou hier zeker rekening mee bij je belastingaangifte. Aan de zelfstandigenaftrek is wel de harde eis verbonden dat je in het betreffende jaar minstens 1225 uur aan je onderneming hebt gewerkt. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 25 uur per week, dus registreer goed hoeveel uren je aan je bedrijf besteedt. Als je zaak eenmaal lekker op dreef komt, zul je merken dat je maar weinig weken overhoudt waarin je ‘maar’ 25 uur kwijt bent aan je bedrijf, dus schrijf op die uren en bespaar meteen fors op de Inkomstenbelasting die je moet gaan betalen!

Investeringsaftrek

Een bedrijf heeft bedrijfsmiddelen nodig, wat je ook precies doet. Een klusbedrijf heeft gereedschap en andere materialen nodig, een IT’er kan niet zonder een snelle laptop en een thuiskapper komt niet ver zonder een setje goede scharen, zo simpel als wat. Op het moment dat jij je bedrijfsmiddelen gaat aanschaffen, dan ben je aan het investeren: je geeft geld uit in de verwachting dat je daar in de toekomst geld mee gaat terugverdienen. Dat soort investeringen zijn voor een deel aan te voeren als aftrekpost op de Inkomstenbelasting. Je boekhouder kan je precies vertellen wat je wel fiscaal mag aftrekken en wat niet. Sommige kostenposten zijn pertinent niet aftrekbaar, zoals bijvoorbeeld verkeersboetes, hoe graag je dat ook anders zou zien. Andere zaken, zoals bijvoorbeeld gemaakte kosten voor eten en drinken, zijn voor een deel aftrekbaar, bijvoorbeeld voor 80%. Vraag dit goed na bij je adviseur of accountant, zodat je weet waar je aan toe bent. Belangrijker nog: bewaar al je bonnetjes en (digitale) aankoopbewijzen zorgvuldig. Hou de papieren exemplaren geordend bij elkaar en maak overal foto’s of scans van voor extra digitale opslag. Alle posten die je aandraagt bij je aangifte kunnen worden gecontroleerd door de fiscus. Je bent verplicht om een deugdelijke administratie te voeren die minstens vijf jaar terugvoert. Schaf dus meteen maar een paar ordners aan en bewaar ook daar het bonnetje van – die kun je dan mooi weer als investering in je aangifte meenemen!

Onder de streep: de MKB-winstvrijstelling

Uiteindelijk maak je straks, op basis van al die bonnetjes en die keurige administratie (die je zéker weten niet verfrommeld in oude schoenendoos bewaart…) de aangifte Inkomstenbelasting samen met je boekhouder in orde. Nadat de winst is gecorrigeerd met eventuele boetes en zogenaamde gemengde kosten, komen daar de grote aftrekposten overheen. De investeringsaftrek, eventueel je startersaftrek en dan de zelfstandigenaftrek worden in mindering gebracht op je totale inkomsten. Dat scheelt als het goed is al flink. Dan komt de laatste slag: de MKB-winstvrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt op dit moment 14% van de resterende winst. Je hoeft geen ster in wiskunde te zijn om te begrijpen dat dit weer een flinke hap uit het bedrag is dat je aan Inkomstenbelasting moet gaan betalen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie (en de slimheid van je boekhouder) worden hier nog de overige aftrekposten vanaf gehaald. Uiteindelijk blijft er dan onder de streep een nettobedrag over dat je zult moeten betalen. In sommige gevallen kan dit zelfs een teruggaaf worden, bijvoorbeeld als je net begonnen bent en wel veel hebt geïnvesteerd, maar nog niet veel winst hebt kunnen maken. Wat er uiteindelijk onder jouw streep komt te staan hangt helemaal af van je gedrag als ondernemer. Als je slim met onze tips omgaat, valt het misschien heel erg mee. Wat er ook precies voor bedrag uit komt rollen, we geven je voor je Inkomstenbelasting nog één belangrijke tip: ook al is het misschien niet leuk om belasting te moeten betalen, wees toch maar trots en tevreden over jezelf zodra je het bedrag over gaat maken. Al met al heb je er het afgelopen jaar hard genoeg voor gewerkt: namens de staat en al je landgenoten hartelijk bedankt voor je bijdrage!