Als je als zzp’er zakelijk wilt rijden, heb je verschillende opties om uit te kiezen. De ene optie zal financieel gunstiger zijn dan de ander. Het is dus van belang om goed na te denken op welke manier je zakelijk wilt gaan rijden. Bedenk ook of je de auto privé wilt rijden. Rijd je namelijk 500 kilometer of meer per jaar privé met je auto, dan krijg je een bijtelling bij je inkomen. Wil je de auto niet privé rijden of tot maximaal 500 kilometer per jaar, dan dien je een rittenadministratie bij te houden. Er zijn verschillende regels omtrent de bijtelling, afhankelijk op welke manier je zakelijk wenst te rijden.

Zakelijk rijden in een privéauto

Als je besluit om je privéauto in te zetten voor je zakelijke ritten, krijg je wel een bijtelling. Afhankelijk van de soort auto en de leeftijd is dit 4% of 22% van de cataloguswaarde of 35% van de waarde in het economisch verkeer. Daarentegen mag je wel € 0,19 per kilometer die je zakelijk rijdt aftrekken van de winst. Maar omdat je auto privé is, mag je de btw bij aanschaf niet zakelijk verrekenen.

Elektrische auto

De overheid stimuleert het rijden in een elektrische auto, maar wel als deze ook daadwerkelijk 100% elektrisch is. Een hybride auto is dus niet voldoende. Als je een dergelijke auto koopt, dan is je bijtelling 4% van de cataloguswaarde. Let wel op, dat de overheid vanaf 2019 een grens stelt van een maximale cataloguswaarde van € 50.000,-. Kom je in 2019 boven dat bedrag, dan wordt het restant aangeslagen tegen 22% van de cataloguswaarde.

Youngtimer

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Auto’s vanaf 40 jaar zijn oldtimers. Dit is heel interessant, want er rijden nog genoeg nette, degelijke auto’s van 15 jaar rond. Als je een youngtimer ook privé gaat rijden, dan rekent de overheid 35% van de economische waarde. Dat is de huidige aanschafprijs, die voor dergelijke auto’s stukken lager ligt dan de oorspronkelijke cataloguswaarde. Aangezien youngtimers vrij goedkoop zijn, pakt de bijtelling zeer gunstig uit. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg Volvo occasions van 15 jaar of ouder. Degelijk en mooi. Wat dacht je van een luxe Volvo V70 voor €7000? Je mag daarnaast nog steeds alle kosten, zoals brandstofkosten en reparatie van je winst aftrekken.

Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto

Vaak heb je bij de start van je onderneming al een auto. Het is mogelijk om deze privéauto dan over te schrijven naar de onderneming. Hij komt hierdoor op de balans te staan met de waarde die het had toen deze voor de eerste keer in de verkoop ging. Omdat je de btw bij aanschaf privé hebt betaald, mag je deze niet verrekenen. Wel mag je alle autokosten, sinds de auto op de balans staat, van je winst aftrekken.

Een zakelijke auto leasen

Het voordeel van leasen kan zijn, dat deze niet op je balans staat. Je rijdt vaak een nieuwe auto en je hebt er met onderhoud niet zoveel omkijken naar, want de leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de auto. Alle eventuele kosten die je nog hebt met je leaseauto mag je wel van je winst aftrekken. Ook hier geldt wel weer de normale regeling met bijtelling voor privégebruik.

Redacteur

Comments are closed.