Menu
Personeelszaken

Hoe ga je soepeler om met jongeren op de werkvloer?

Moet je een dominante houding geven aan jonge starters, studenten of een groep scholieren? Het bepalen van je houding tegenover jongeren kan lastiger te bepalen zijn. Hun brein werkt anders dan de normale volwassene en het leven dat ze leven is ook net even anders. De sociaaldruk bezet studentenleven en het onderwijs daarnaast valt ook niet mee. Hoe je met jongeren in een zakelijke omgeving om moet gaan, kan je in de onderstaande tips lezen.

1. Wees flexibeler met de jeugd

Studenten hebben vaak een onregelmatig schoolrooster, wat doorgaans slechts een week voor het begin van de school blokken pas bekend wordt gemaakt. Bij het maken van de rooster kan je er vanuit gaan dat de jongeren niet het hele jaar door op vaste dagen aanwezig kunnen zijn. Bij de onregelmatige indeling van de week komen er ook nog schoolprojecten bij kijken en, niet onbelangrijk, tentamens.

Probeer daarom tijdig en duidelijk te communiceren met de jongere werknemers wat de beschikbaarheid wordt, om zelf tijdig een vervanger te vinden of een vakantiekracht in te zetten. Het opzetten van een Whatsappgroepschat kan ook voor een flexibele ruil zorgen tussen medewerkers onderling.

2. Een goede werksfeer is the key

Het spreekt voor zich: zorg voor een fijne werksfeer. Het is wetenschappelijk bewezen dat een werknemer beter presteert wanneer hij of zij zich op zijn gemak voelt. Dit geldt vooral voor de jongere personeelsleden. Zorg voor voldoende vrijdagmiddagborrels en regelmatig goede gesprekken met de jongeren en toon oprechte interesse in de persoon.

3. Zorg voor waardering

De meeste jongeren zitten in een onzekere en zoekende fase in hun leven. Een bevestiging en complimenten voor hun opgeleverde werk zal zorgen voor een goede mindset en de motivatie om meer te doen binnen de organisatie. Positiviteit leidt tot meer positiviteit, net zoals onderzoek duidelijk toont dat negativiteit erg aanstekelijk binnen een werkomgeving is. Pak feedback in de bekende ‘sandwich methode’ in en draag zo doorlopend bij aan een goede sfeer in de werkomgeving. Te veel negativiteit zorgt voor een demotiverende houding en zal ook uw imago naar beneden halen.

4. Vertrouwen in de jongvolwassene

Zorg dat alle taken per week duidelijk zijn en stel een deadline. Geef de jonge medewerker zelf de ruimte en de tijd om alles af te ronden. Zo ervaart men verantwoordelijkheidsgevoel en is er de mogelijkheid zelf een planning te maken.

Voorkom hiermee dat zij continue om een andere opdracht moeten vragen: wel zo duidelijk voor alle partijen. Wilt u alsnog een controlerende factor hebben? Een informele terugblik aan het eind van de dag geeft al voldoende inzage in hun behaalde resultaten.