Menu
Kantoorinrichting

De ergonomie op kantoor verbeteren: zo doe je dat

Onderzoeken naar nek- en rugklachten op het werk worden bij de vleet uitgevoerd. Wanneer het over rugklachten gaat, zijn het vooral een combinatie van belastingsfactoren en fysiologische determinanten die een rol spelen. Wie een dagje ouder wordt en voortdurend moet tillen, buigen en draaien, loopt dan ook een hoger risico op rugklachten. In 2012 linkte de Gezondheidsraad echter ook beeldschermwerken aan een aantal klachten. Het gaat om nekklachten, klachten aan de schouders, armen, polsen en handen, maar ook om oogklachten. Eveneens legde men verbanden met psychische aandoeningen en slaapstoornissen.

Door de ergonomie op kantoor te verbeteren, zal je heus niet alle risico’s wegnemen. Toch is het niet onbelangrijk om aandacht te hebben voor nekklachten en klachten aan de bovenste extremiteiten (bv. armen, polsen, handen en schouders). Hoe je dat doet? Daarvoor dien je met vier basisprincipes rekening te houden. Enkel zo verkrijg je een goede en comfortabele werkplek.

Recht op een verstelbare werkplek

De tijd dat alle bureaus en computerschermen exact dezelfde afmetingen hadden, behoort echt wel tot het verleden. Dat zoiets niet goed is voor onze gewrichten, hoeft echt niet te verbazen. Niet voor niets hebben grotere mensen ook klachten bij een lange Ryanair-vlucht: de zitplaatsen zijn niet aangepast aan hun lichaam. Na enkele uren is dat nog niet dramatisch, maar na enkele jaren…

Daarom heeft elke medewerker recht op een verstelbare werkplek. Denk hierbij niet alleen aan verstelbare bureaustoelen, maar ook aan bureaus die in de hoogte verstelbaar zijn of aan beweegbare schermen.

Zittend en staand werken afwisselen

Net zoals medewerkers die voortdurend fysiek werk verrichten het recht hebben om even pauze te nemen om te gaan zitten, moeten medewerkers die voortdurend aan een bureau zitten het recht hebben om even te staan. Stawerkplekken horen dan ook steeds aanwezig te zijn. Je kan ze standaard voorzien of je kan kiezen voor verstelbare bureaus die de medewerker zelf tot stawerkplek kan omvormen.

Dynamics ratio 1:8

Tijdens de werkuren moeten medewerkers ook kunnen bewegen. Voor een volledige werkdag is dat minimaal 45 minuten. Laat er geen twijfel over bestaan: de kleine wandeling naar de koffiemachine volstaat heus niet om het te halen. Daarom heeft men de zogenoemde dynamics ratio geïntroduceerd: per acht werkplekken moet er één dynamische werkplek zijn. Denk aan een staande overlegplaats, een bureaufiets of een balance board. Zo wisselen medewerkers werk en beweging af zonder dat het als tijdsverlies kan worden bestempeld.

Een correcte zithouding stimuleren

In een kantooromgeving zullen we zelden iemand compleet achterover gezakt zien zitten. Gelukkig maar, want een professionele indruk laat dat natuurlijk niet na. Toch blijken velen er een verkeerde zithouding op na te houden. Negentig graden en voeten plat op de grond, luidt het devies. Het aannemen van een correcte zithouding dien je dan ook te stimuleren. Dit kan je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan pictogrammen in de kantoorruimte. Je kan uiteraard ook eens een ergonoom uitnodigen in functie van werkplekadvisering en bewustwording. In de praktijk lijken medewerkers daar veel van op te steken en dergelijk deskundig advies sneller na te leven.