Menu
Bedrijfsvoering

Energieprijzen: wat zijn de trends?

Al enkele jaren is een graduele stijging van de energieprijzen te zien. Vandaag stijgen energieprijzen relatief gezien zelfs sterker dan het gemiddelde salaris. Velen vragen zich af waar dit zal eindigen, maar helaas kent deze vraag geen sluitend antwoord. Hieronder ziet Pricewise.nl, de nummer 1 energievergelijker van Nederland, daarentegen wel een aantal significante trends.

Vraag
De vraag naar energie is een voorname factor in de prijszetting. Een stijging in de vraag betekent doorgaans ook een stijging in de prijs. Qua energie spreken sommige voorspellingen vervolgens van een vraagstijging van 35% tegen het jaar 2041. Als deze trend zich doorzet, zullen ook de prijzen gradueel meestijgen met deze vraag.

Gas, olie, elektriciteit
Een tweede voorname factor in het bepalen van de prijs is uiteraard het aanbod, met name van grondstoffen zoals kool, olie en gas. In dit domein is het positief om vast te stellen dat er meer diversiteit ontstaat. Nieuwe leveranciers verminderen immers de afhankelijkheid en de over ontginning van traditionele grondstoffen. Hoewel hier vandaag serieuze financiële inspanningen tegenover staan, moet de creatie van diversiteit op termijn wel degelijk leiden tot een prijszakking, ook van de elektriciteitsprijzen. Deze laatste sector zal echter wel nog een tijd leed ondervinden van de aangaande, systematische sluiting van meer schadelijke plantages, zoals bijvoorbeeld voorzien in de Large Combustion Plant Directive van de EU. Dit zal op korte termijn roet in het eten werpen.

Transport
Een laatste voorname factor zijn de transportkosten. Hier worden kostenstijgingen verwacht van 5-6% (gas) of zelfs 8-15% (elektriciteit). Leveranciers zullen deze kost ongetwijfeld recupereren bij hun klanten.

Controle
Ondanks deze minder gunstige voorspellingen moet de consument niet wanhopen. Wel is de tijd gekomen om meer controle te krijgen over verbruik en betaling. Platformen als Pricewise.nl zijn dan natuurlijk uitzonderlijk handig. Deze energievergelijker maakt het immers eenvoudig om de beste energiedeal te vinden. Dat is niet enkel goed voor de consument, maar uiteindelijk ook voor onze economie en planeet. Hoge prijzen hebben wat dat betreft trouwens nog een voordeel: zij werken innovaties in de hand. Hierdoor groeit de diversificatie en zal de prijs uiteindelijk toch weer dalen.