Menu
Bedrijfsvoering

Elektrische Mobiliteit: Van verbinding naar beweging

Op 18 november 2010 vond in NEMO Amsterdam een exclusief evenement plaats waar koplopers op het gebied van elektrische mobiliteit samenkwamen met MKB-ondernemers uit dezelfde branche. Geselecteerde partijen met concrete plannen voor gebruik van elektrische producten werden direct gekoppeld aan partijen met een concreet aanbod. De partijen werden uitgedaagd om elkaars behoeften en uitdagingen te leren kennen. Bovendien werden de laatste elektrische mobiele producten ter plaatse gepresenteerd.

Ruim zeventig ondernemers en 30 koplopers en beleidsmakers kwamen samen onder leiding van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Ze zijn bijeen om ideeën op te doen en nieuwe netwerken te vormen rond duurzame vormen van mobiliteit. Als sprankelend voorbeeld werd door autocoureur Tim Coronel de elektrische ecologische racewagen van NPSP onthuld.

De Amsterdam’ voor anker
Buiten ligt een replica van het 18de eeuwse schip ‘De Amsterdam’ voor anker, terwijl binnen wordt gediscussieerd over zijn 21e eeuwse opvolgers. Na boeiende lezingen van Luud Schimmelpennink, de bedenker van de Witkar in de jaren ’60 en Marc Beusenberg van de Universiteit Twente over de mogelijkheden en de uitdagingen rond elektrische mobiliteit, is het de beurt aan de bedrijven zelf.  Tien ‘koplopers’, geselecteerde partijen met concrete plannen voor gebruik van elektrische vervoermiddelen, presenteren zich en leggen een concrete vraag aan de aanwezigen voor.

Zo wil TNT graag het eerste uitstootvrije transportbedrijf ter wereld worden en kijkt daarbij nadrukkelijk naar elektrisch vervoer. Maar hoe dit te bereiken? De gemeente Amsterdam wil haar bewoners afhelpen van vooroordelen rondom elektrisch rijden, zoals problemen met de actieradius, de snelheid, kosten, enzovoort en vraagt zich af hoe de infrastructuur rondom het opladen eruit zou moeten zien. 85 Procent van alle auto’s in de stad staat immers in de openbare ruimte. En ook Rijkswaterstaat houdt zich bezig met de vraag hoe oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s eruit zouden moeten zien, maar dan op de snelwegen.

Grote speler Veilig Verkeer Nederland maakt zich zorgen over het geruisloos voortbewegen van elektrische voertuigen, wat het risico op aanrijdingen immers aanzienlijk kan vergroten. En de samenwerkende partijen Eco Motiv, Ebretti en QWIC zijn producenten van elektrische scooters en willen graag de vooroordelen die rondom hun producten leven graag wegnemen. Zij vragen zich af of de oplossing ligt in betere communicatie, in nieuwe technologieën, of in heel iets anders?

“Elektrische mobiliteit staat hoog op de politieke agenda en ondernemers zien hierin toekomst. In de praktijk blijkt het voor veel ondernemers lastig om daadwerkelijk gebruik te maken van deze vorm van vervoer óf om hun klant te overtuigen van het voordeel van elektrisch rijden. Het aanbod matcht nog niet met de vraag. Partijen weten elkaar nog niet goed te vinden. Daar brengen wij met dit evenement verandering in,” vertelt Ruben van der Horst, innovatieadviseur bij Syntens.

Matchmaking
Mark Bolech van TNO heeft al flink wat visitekaartjes van geïnteresseerde bedrijven verzameld. “Zeker voor TNO is het lastig om mkb-ondernemers te leren kennen, maar ik heb er hier al veel gesproken. Ik heb goede hoop dat de komende maanden een aantal van deze ondernemers ons concreet iets kunnen leren.”

Colin Gros van GroenerAmsterdam.nl heeft een service waarbij de auto, de oplaadpaal en de parkeerplek in één moeite door worden geregeld. “Deze bijeenkomst brengt een hoop partijen bij elkaar die voor mij heel interessant zijn om mijn doel te bereiken: Amsterdam groener maken.” Albert de Gier van Albertronic sprak een bedrijf dat elektrische karts bouwt en geïnteresseerd is geraakt in zijn kennis op het gebied van accu’s. “Zulke mensen spreek je normaal niet zo makkelijk. Daarom is dit ook zo’n goede bijeenkomst: zulke contacten helpen je verder.”

Ook Jeroen Schutter van de gemeente Amsterdam is enthousiast: “Wij willen als gemeente zo snel mogelijk elektrisch vervoer introduceren en we hebben het bedrijfsleven nodig om dat samen aan te jagen. We zijn zelf al een jaar bezig om bedrijven op dit vlak bij elkaar te brengen. Dit initiatief sluit daar natuurlijk perfect op aan.” Zijn collega Maarten van Casteren vult aan: “Ik sprak iemand die een idee had hoe je efficiënt veel auto’s en boten tegelijkertijd kunt opladen. Andere ondernemers hadden weer interessante ideeën over het design van zo’n oplaadpaal. Zo maak je hier allerlei interessante contacten.”

Als de koplopers na afloop wordt gevraagd wat ze van de avond vinden, klinkt er niets dan lof. Als de deelnemers even later tevreden de Amsterdamse avond inlopen, is de toekomst van elektrische mobiliteit weer een stap dichterbij gekomen.

Voor meer informatie www.syntens.nl/elektrischemobiliteit of neem contact op met Ruben van de Horst, telefoonnummer 088 – 444 0 261 of Corina den Besten via 088 – 444 0 060.