Menu
Personeelszaken

Drie trends in personeelsplanning

Personeelsplanning wordt een steeds belangrijker topic op de agenda van organisaties. Niet verwonderlijk, gezien de impact die het op bedrijfsresultaten kan hebben. Een goede personeelsplanning draagt bij aan medewerkerstevredenheid, winstgevendheid en klanttevredenheid.

Immers, met de juiste medewerker met de juiste kwalificaties, op het juiste moment op de juiste plaats, voldoe je als organisatie aan de SLA’s en daarmee klantbehoud. Het is dus essentieel om de personeelsplanning op orde te hebben.

De manier waarop de planning wordt bijgehouden, is echter aan veel verandering onderhevig. Paralax Planning Solutions zet de belangrijkste trends in personeelsplanning voor 2016 op een rij.

1. Participerend plannen
Het komend jaar vindt er steeds meer een verschuiving plaats van behoefte aan zelfroosteren naar participerend plannen. Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in het werkrooster. Bij participerend plannen geeft de werkgever aan welke taken en activiteiten uitgevoerd dienen te worden. De medewerker geeft daarna zijn beschikbaarheid en voorkeuren aan. De planner maakt op basis van deze beschikbaarheid en voorkeuren een sluitend rooster dat tegemoetkomt aan de belangen van alle betrokkenen.

Participerend plannen zorgt voor betere arbeidsverhoudingen en medewerkerstevredenheid; medewerkers kunnen hun werk-privé-balans beter bewaken. Effecten als een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim en minder verloop hebben daarnaast een directe invloed op de bedrijfsresultaten.

2. Snelle communicatie
Millennials zullen de komende jaren het grootste gedeelte van de arbeidsmarkt uitmaken. Deze generatie is opgegroeid met het internet en gewend om altijd en overal toegang te hebben tot relevante informatie via mobiele devices. Werkgerelateerde informatie vormt daar geen uitzondering op. Voor HR-managers brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee.

Steeds meer HR-informatie wordt beschikbaar gesteld via een online portal of app en volgens onderzoek verhoogt dit de betrokkenheid van medewerkers. Bovendien scheelt het de HR-afdeling tijd als medewerkers via hun mobiele devices zelf de beschikking hebben over informatie, deze kunnen wijzigen en processen kunnen afhandelen.

Dit geldt ook voor de personeelsplanning via internet of een app. Het biedt medewerkers veel vrijheid wanneer zij vanaf elke plek het rooster in kunnen zien. Snelle en slimme communicatie met de medewerkers wordt dus steeds belangrijker. De medewerkers van tegenwoordig willen dat roosterinformatie en –communicatie anytime, anyplace en anywhere beschikbaar is.

3. Uitbesteden van planning
Outsourcing van verschillende bedrijfsprocessen wordt meer en meer gemeengoed voor veel organisaties. Ook personeelsplanning zal steeds vaker in deze vorm worden gegoten. Niet zelden wordt de personeelsplanning er door een werknemer ‘bij gedaan’ en behoort het niet tot zijn of haar hoofdtaak. Dat is vreemd, want een goede personeelsplanning is essentieel voor organisaties om effectief te werken en bedrijfsdoelen te bereiken. Expertise en kennis op dit gebied is dus zeker niet overbodig.

Voor organisaties die deze deskundigheid niet in huis hebben, biedt het uitbesteden van de personeelsplanning komend jaar uitkomst. Het uitbesteden van de planning is in Nederland nog een vrij nieuw fenomeen. Door de planning uit te besteden heeft de organisatie geen omkijken meer naar de planning, wordt er tóch een optimale personeelsplanning samengesteld en stelt het organisaties in staat te focussen op de eigen kerntaken.