Waar je ooit bent begonnen op je zolderkamertje als ZZP’er, ben je inmiddels een gevierd ondernemer. Een prestatie van formaat. Van een bedrijfspand tot personeel, je bent een volwaardig bedrijf geworden. Dit is iets om trots op te zijn want je bereikt het alleen met passie, talent en veel doorzettingsvermogen. Overal de controle op houden en zelf doen is echter een valkuil die wij bij veel ondernemers terugzien. Begrijpelijk maar niet slim. Het zorgt er soms voor dat er onnodig veel tijd verloren gaat aan dergelijke zaken. Tijd die beter besteed kan worden aan jouw expertise. Welke zaken dat zijn? Wij leggen ze uit!

Financiële zaken

Je eigen rekeningen betalen en belastingaangifte doen lukt nog wel, maar wanneer het complexer wordt qua financiën kan het ook in één keer behoorlijk moeilijk worden. Veel ondernemers willen hier echter zelf grip op houden en gaan zich erin verdiepen. Je komt dan in een web van vele wet- en regelgeving. Niet voor niks zijn hier hele universitaire studies aan gewijd. Een goed financieel expert verdient zichzelf terug, of dit nu gaan om een accountant of om vermogensbeheer. Zij weten op hun terrein exact de wet- en regelgeving en ook wat hier de uitzonderingen zijn. Ook zaken zoals je pensioen vormgeven en het al dan niet lijfrente uitkeren kunnen zij je over adviseren. Kortom, bel de financial!

Heb je me gezien?

Heb je me gezien

Marketing, het is écht een vak. Niet voor niks duiken de vacatures voor goede marketing medewerkers overal op. Van online- tot offline, goede marketing betaalt zich altijd uit. Ga dan ook niet zelf in Word of (nog erger!) Paint zitten knutselen maar huur iemand in die hier verstand van heeft. Wanneer jouw marketing concept klopt, zul je dit al snel merken in de bedrijfsresultaten. Van een goede website tot een visite kaartje, een goede marketingmedewerker kan jou overal mee helpen!

Heb vertrouwen

Wanneer jouw bedrijf ook qua aantal werknemers behoorlijk is gestegen, is het aan te raden een extern vertrouwenspersoon in te schakelen. Deze heeft hopelijk geen fulltime baan aan jouw bedrijf, maar speelt wel een cruciale rol. Veel ondernemers kiezen ervoor deze in eigen beheer te houden en aan te stellen binnen het personeel, maar dat vinden wij niet slim. De onafhankelijkheid van de positie kan hiermee namelijk nogal in het geding komen.

Kortom, geef jezelf een schouderklopje voor het feit dat je zo gegroeid bent als ondernemer. Maar hierbij horen ook een aantal verantwoordelijkheden. Neem deze dan ook zeker, en zorg dat je bovenstaande zaken op orde hebt. Deze gaan je bedrijf zeker ten goede komen.

Redacteur

Comments are closed.