Menu
Bedrijfsvoering

Cashflow: hoe zit het en hoe behoud je het?

Soms lijkt het allemaal goed te gaan met een bedrijf en stromen de bestellingen binnen, maar toch komt het bedrijf alsnog in de problemen. Dat heeft lang niet altijd te maken met kostenposten, maar kan ook het gevolg zijn van een negatieve cashflow. We leggen uit wat cashflow is en hoe je een gezonde cashflow kan verkrijgen.

Wat is de cashflow?

Cashflow wordt ook wel eens kasstroom genoemd en is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Ontvang je dus meer inkomsten dan uitgaven? Dan is je cashflow positief. Voor ondernemingen is een positieve cashflow heel belangrijk omdat het enkel op die manier mogelijk is om alle investeringen of aankopen te betalen.

De cashflow staat in principe los van de winst- en verliesrekeningen van een onderneming, want een onderneming kan een positieve cashflow hebben en verlies maken of een negatieve cashflow hebben en winst maken. In de praktijk is een goede cashflow heel belangrijk. Want zelfs wanneer je verlies maakt ga je nog niet failliet, terwijl je door een negatieve cashflow in betalingsproblemen komt en wél failliet kan gaan. Niet voor niets houdt men ook bij de waardering van een bedrijf rekening met de cashflow.

Hoe kan je een gezonde cashflow verkrijgen of behouden?

Nu je weet wat cashflow is, weet je dat het allemaal afhankelijk is van de inkomende en uitgaande geldstromen. Om een gezonde cashflow te verkrijgen, moet je er dan ook voor zorgen dat klanten sneller betalen en dat leveranciers langer op hun geld moeten wachten. Toch is er ook nog een derde manier.

Inkomende geldstroom versnellen

Inkomende geldstroom versnellen

Er zijn verschillende manieren waarop je de inkomende geldstroom doet toenemen. Zo kan je bijvoorbeeld hogere prijzen aanrekenen, een voorschot vragen aan klanten, de betalingstermijn terugdringen of gewoon sneller ingrijpen bij laattijdige betalingen. Een andere manier is om je facturen te laten voorfinancieren door een factoringmaatschappij. Zij betalen dan meteen een deel van je factuur uit, maar houden wel een percentage van het factuurbedrag in. Dat is goed voor je cashflow, maar minder goed voor je winst- en verliesrekeningen.

Uitgaande geldstroom vertragen

Naast het versnellen van de inkomende geldstroom kan je ook de rem zetten op de uitgaande geldstroom. Dat doe je door langere betalingstermijnen af te dwingen, voorschotten te voorkomen en pas te betalen op de vervaldag. Hier is vooral je onderhandelingspositie belangrijk: bij kleinere ondernemingen waar je een groot deel van de omzet vertegenwoordigt, kan je al sneller gunstigere voorwaarden afdwingen. Je kan bepaalde kosten overigens ook over een langere termijn verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan het maandelijks betalen van de verzekeringspremie in plaats van het meteen jaarlijks te voldoen. Ook hier zal je op het einde van de rit meer moeten betalen, wat dan weer nadelig is voor je winst- en verliesrekeningen.

Financiering aanwenden

Ten slotte kan je ook een zakelijke lening afsluiten om tijdelijke cashflowproblemen te verhelpen. Dat is bijvoorbeeld een goed idee wanneer je de kerstvoorraad vooraf moet financieren om de toestroom aan bestellingen tijdens de feestdagen het hoofd te bieden. Financiering is geen structurele oplossing, maar kan er tijdelijk voor zorgen dat een negatieve cashflow geen ondernemingsopportuniteiten belemmert.