Menu
ICT

BSA-rapport ‘What’s the Big Deal with Data?’ toont wereldwijde impact van datarevolutie

Software, data en de essentiële antwoorden op vragen die mensen hebben omtrent deze onderwerpen, vormen de rode draad in een nieuw rapport van BSA | The Software Alliance. Het wereldwijde rapport ‘What’s the Big Deal with Data?’ geeft overtuigende digitale voorbeelden van hoe mensen hun dagelijks leven verbeteren: variërend van handig, alledaags comfort en betere ruimtelijke ordening tot en met vroege voorspellingen van natuurrampen en levensreddende doorbraken in de gezondheidszorg.

Het rapport biedt daarnaast een breder inzicht in data als innovatieve, transformerende tool, en in de sterke verbetering van data-analyses waardoor mensen onverwachte oplossingen vinden. Verder onthult het rapport hoe data het vaakst verzameld en gebruikt wordt zonder inbreuk te maken op iemands privacy.

“Het intensieve gebruik van data leidt over de gehele wereld tot uitzonderlijke veranderingen en vooruitgang. De inspanningen van mensen op het gebied van data ondersteunen andere mensen en community’s, en helpen bedrijven hun capaciteit effectief in te zetten”, zegt Victoria Espinel, President en CEO van BSA | The Software Alliance. “Nu de door data gedreven economie groeit, blijft nieuwe software ons allemaal helpen deze data beter te begrijpen en te transformeren in echte, bruikbare oplossingen.”

Het BSA-rapport toont aan hoe de opkomende, door data gedreven economie van invloed is op talloze sectoren, zoals productie, transport, energie, landbouw, onderwijs en gezondheidszorg. Daardoor is het mondiale bbp naar verwachting in 2030 vijftien biljoen dollar hoger dan nu – een enorme boost voor de wereldwijde economie.

Er wordt nu meer data gecreëerd dan ooit. Meer dan negentig procent van alle data in de wereld is in de afgelopen twee jaar ontstaan en de wereld verdubbelt de hoeveelheid data elke twee jaar.

“De grootste uitdaging is om te weten hoe je deze data benut en ermee aan de slag gaat”, zegt Espinel. “Data moet worden verzameld, opgeslagen, geanalyseerd en vertaald om er zinvolle informatie uit te halen. Besluitvormers over de gehele wereld moeten het belang inzien van policy’s die dit mogelijk maken.”

Espinel merkt op dat wetgevers en toezichthouders een enorme kans hebben om duidelijke regels op te stellen, die een vrije datastroom over grenzen bevorderen. Dit geldt ook voor investeringen in het broodnodige IT-personeel, waardoor nieuwe markten binnen bereik komen en bedrijven kunnen innoveren.

De uitkomsten in het ‘What’s the Big Deal with Data?’-rapport zijn te rubriceren in een aantal categorieën, met elk levensverbeterende oplossingen.

  • Eerdere voorspellingen van weerscrises. Door het gebruik van data-analyses en maritieme sensoren die golven, stromingen en andere gegevens monitoren, kunnen onderzoekers tsunami’s en andere natuurrampen beter voorspellen. Zo zijn mogelijk duizenden mensen te redden, die in tsunamigevoelige kustgebieden wonen.
  • Meer ‘prematuurtjes’ redden. Door meer dan duizend datapunten per seconde te volgen, wisten onderzoekers dokters te shockeren. Ze lieten zien dat prematuur geboren baby’s met ongewoon stabiele levenstekenen correleerden met ernstige koorts de volgende dag. Dat stelde de artsen in staat preventief actie te ondernemen en levens te redden.
  • Reistijden verminderen. De stad Stockholm installeerde 1.600 gps-systemen in taxi’s om data over verkeersstromen te verzamelen. Daarna werd software ingezet om verkeersdata te analyseren om het aantal files te verminderen. Het resultaat? De hoeveelheid verkeer daalde met twintig procent, reistijden werden gehalveerd en de CO2-uitstoot van auto’s ging met tien procent naar beneden.
  • De landbouwomzet verhogen. Boeren van Iowa tot India gebruiken data over zaden, satellieten, sensoren en tractoren om betere beslissingen te nemen over wat en wanneer ze moeten verbouwen en hoe ze vanaf de boerderij tot op het bord de versheid van voedsel kunnen monitoren, en hoe ze kunnen inspelen op klimaatveranderingen.
  • Energie-efficiënte gebouwen ontwerpen. In de Verenigde Arabische Emiraten worden nieuwe datatools gebruikt voor de bouw van het eerste gebouw ter wereld dat meer energie produceert dan het verbruikt. Bij succes is dit model overal in te voeren, wat een drastisch effect heeft op onze wereldwijde ecologische voetafdruk.
  • De luchtvaart verbeteren. Data wordt gebruikt om vluchtprestaties te verbeteren, turbulentie te verminderen, de veiligheid te verbeteren en defecten aan de motor tweeduizend keer sneller te detecteren dan voorheen. Vluchtgegevens helpen ook vluchtroutes beter te plannen en crews te laten weten dat een onderdeel aan vervanging toe is voordat het daadwerkelijk kapotgaat.
  • Slimme steden bouwen. Barcelona benut data om een slimmere stad te bouwen. Dat geeft ambtenaren de mogelijkheid verkeerspatronen te onderzoeken, te analyseren waar ze punten voor openbare fietsen kunnen plaatsen, en te bepalen waar in de stad meer pinautomaten nodig zijn.

“De uiteenlopende problemen die data oplost, tonen aan hoeveel impact de datarevolutie al heeft op de wereldeconomie”, zegt Espinel. “Natuurlijk zijn er belangrijke issues, zoals privacy van gebruikers, die aandacht verdienen. Maar met zoveel informatie zijn de mogelijkheden eindeloos: van klaslokalen en ziekenhuizen tot en met snelwegen en robotica. Het effectief verzamelen, opslaan, analyseren en transformeren van waardevolle data zorgt ervoor dat mensen hun leven kunnen blijven verbeteren. En dat laat onze innovatie-economie als geheel groeien.”

Meer datadoorbraken en een videosamenvatting van het BSA-rapport ‘What’s the Big Deal with Data?’ van BSA | The Software Alliance zijn te vinden op www.bsa.org/data.