De bitcoin, de digitale valuta die in eind 2009 werd ontwikkeld door de anonieme Satoshi Nakamoto blijft elke week nog het nieuws halen. Waar sommige de dood van de digitale valuta al meerdere keren hebben voorspeld blijft de bitcoin terugkomen en wordt door steeds meer kenners als de disruptieve innovatie van de 21ste eeuw gezien.

Maar wat is bitcoin nu precies? De bitcoin is een digitale munteenheid die wereldwijd wordt gebruikt als waarde- en betaalmiddel. Bitcoins zijn anders dan traditionele valuta’s zoals de euro omdat er maar een bepaald aantal bitcoins worden gemaakt, bitcoins zijn dus schaars, net zoals goud. Wat bitcoin bijzonder maakt is dat gebruikers elkaar direct kunnen betalen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank, hierdoor zijn transacties snel en goedkoop.

Wie denkt dat bitcoins alleen voor de Alexander Klöpping generatie is doet zichzelf tekort. De Bitcoin-technologie staat op dit moment nog aan het begin van een revolutie, net zoals het internet eind jaren 90. Bitcoin werkt op de zogenaamde BitTorrent (P2P) technologie, wie wel eens muziek heeft gedownload zonder te betalen heeft ongetwijfeld van deze term gehoord. Het voordeel van een peer-to-peer betalingsnetwerk is dat het vrijwel onmogelijk stop te zetten of uit te schakelen is, zo zijn transacties in het Bitcoin-netwerk 24 uur per dag en 7 dagen per week mogelijk.

Het Bitcoin-protocol kan misschien wel het beste vergeleken worden met e-mail, net als e-mail verstuur je bitcoins over het internet. Maar een e-mail zijn natuurlijk niet schaars, bitcoins wel, je kan ze maar een keer uitgeven net als geld.

Bitcoins worden opgeslagen in een bitcoin wallet, een digitale portemonnee waar bitcoins in opgeslagen worden.
Bitcoins kopen kan eenvoudig via verschillende handelskantoren en kunnen direct met euro’s worden betaald.

De bitcoins dragen ook een waarde met zich mee, deze wordt meestal uitgedrukt in een andere valuta zoals de euro of de Amerikaanse dollar. Één bitcoin is op het moment van schrijven 580 euro waard, geen slechte investering als je bedenkt dat begin dit jaar de een bitcoin 340 euro waard was. “Verbeteringen in de betaalinfrastructuur en de (bitcoin)code evenals durfkapitaal investeringen in het ecosysteem dragen sterk bij aan een positief marktsentiment” zegt Mike Hutting, expert op het gebied van Bitcoins.

Redacteur

Comments are closed.