Menu
Nieuws

Beurs van Berlage bruisend centrum bij de troonswisseling

Amsterdam barstte uit haar voegen op 30 april jongstleden. Feestvierders, hulpdiensten maar vooral ook veel (inter)nationale pers was aanwezig op deze bijzondere Koninginnedag. Beurs van Berlage bediende al deze groepen maar kreeg vooral aandacht als het officiële internationale perscentrum. Ongeveer 1.100 journalisten registreerden zich en maakten gebruik van de speciaal ingerichte persruimte in de Effectenbeurszaal. Via twaalf schermen werden de live videobeelden vertoond om iedereen op de hoogte houden. Journalisten verwerkten alle informatie, deden verslag, filmden, interviewden en zendden alles via het glasvezelnetwerk de hele wereld over.

Opening perscentrum: ‘alles is perfect geregeld’
Na wekenlange en intensieve voorbereiding samen met de Gemeente Amsterdam, RVD, Politie en verschillende persdiensten werd op 28 april het internationale perscentrum geopend door een gerespecteerd gezelschap. Minister-president Rutte, burgemeester van der Laan, Eerste Kamervoorzitter de Graaf en Grootmeester Hennis van het Koninklijk huis gaven het startsein voor de feestelijkheden. Het perscentrum was voorzien van grote lounge, honderden werkplekken, live videostream van gebeurtenissen in de stad en gratis WiFi glasvezelverbinding. “Alles is perfect geregeld. Het eten, de internetverbinding, de banken om te loungen: het is heel prettig werken hier!” aldus de enthousiaste Argentijnse journaliste Losada tegenover het AD. Iets verderop vertelde Eelco Bosch van Rosenthal voor het NOS Journaal ondertussen over 23 politiescenario’s.

Politie verzamelplaats en uitvalsbasis
Naast internationaal perscentrum was de Beurs van Berlage ook de verzamelplaats en uitvalsbasis voor alle politieagenten die werkzaam waren in het drukke centrum. De Grote Zaal was ingericht als groot personeelsrestaurant, ontspanningsruimte en briefinglocatie. Een groot scherm met live beelden vanuit de stad hielden de duizenden agenten op de hoogte van wat er op dat moment gebeurde. Gelocaliseerd midden in het historische centrum tussen het Amsterdam Centraal Station en de Dam. Goed bereikbaar voor voertuigen en voorzien van glasvezel internet was Beurs van Berlage de uitgelezen locatie volgens de politie Amsterdam-Amstelland.

Publieksfunctie
Naast deze twee officiële functies was de Beurs van Berlage ook toegankelijk voor het publiek. Het Beurs van Berlage Café aan het Beursplein kon het aantal bezoekers op een gegeven moment bijna niet meer aan. Bedrijfsleider Jan Plat: “het Café stroomde snel vol, het mooiste om te zien was dat mensen echt verrast waren door het interieur en blij waren even te kunnen zitten na het lange wachten op de Dam”. Daarnaast waren de tentoonstellingen “Van Gogh; My Dream Exhibition” en “Onze Koningin” ook geopend.

Vergaderen in Amsterdam