Menu
Bedrijfsvoering

Belangrijke zaken wanneer je wilt uitbreiden naar of starten in het buitenland

Gaat jouw bedrijf zo hard dat je interesse hebt in uitbreiden naar een ander land? Of wil je in het buitenland een nieuwe onderneming starten? Dat is een stap die je niet moet onderschatten en vooral ook niet zonder goede voorbereiding moet nemen. Wij zetten een aantal belangrijke zaken op een rijtje die (zouden moeten) komen kijken bij het uitbreiden naar of starten in het buitenland.

Lokaal marktonderzoek doen

Hoe zeer je ook een goed gevoel van en voor de lokale markt van het beoogde land denkt te hebben, het is altijd verstandig om de markt eerst een goed te analyseren. Je hebt immers te maken met een andere cultuur met andere gewoontes en naar alle waarschijnlijkheid ook een andere taal. Waar zit je doelgroep in dit land? Wat wil die doelgroep? Wat spreekt ze aan? Hoe zijn ze te bereiken? Om deze vragen te beantwoorden is het laten uitvoeren van een uitgebreid lokaal marktonderzoek cruciaal. Met behulp daarvan kun je pas echt gericht zakendoen in het land van keuze. Ook kan de uitkomst van zo’n marktonderzoek zijn dat dit land wellicht helemaal niet zo geschikt is voor jouw plannen. Daar kun je dan maar beter op tijd achter komen, voordat je grote investeren maakt die zich niet terugbetalen.

Uitbreiden naar buitenland

Hulp met het vinden van lokaal personeel

Tenzij je ter plekke een eenmanszaak gaat beginnen, heb je lokaal personeel nodig. Maar hoe vind je de juiste mensen? En hoe regel je een juridisch geldig arbeidscontract voor je nieuwe werknemers in een land met andere regels? Doorgaans is het zinnig om hulp in te schakelen van een bedrijf dat doet aan internationale werving en selectie en lokaal al een netwerk heeft. Wat jou veel tijd en moeite gaat kosten, kan zo’n gespecialiseerd beter en vooral ook sneller. Zij kunnen je mogelijk ook helpen met andere zaken, zoals salarisadministratie en het regelen van leaseauto’s.

Regels en subsidies in kaart brengen

In andere landen gelden, zoals we al aanstipten, andere regels en daar heb je je aan te houden. Dan hebben we het over zaken als vergunningen en belastingen. Kom je hier te laat achter, dan kun je met fikse tegenvallers te maken krijgt terwijl je al investeringen hebt gedaan. Zorg dus dat je voor je de stap naar het buitenland maakt goed op de hoogte bent hoe zaken daar geregeld zijn. Het helpt om andere ondernemers met ervaring in het land van kwestie te raadplegen hierover. Zij kunnen weten hoe zaken in de praktijk werken. Wanneer je wilt gaan ondernemen in een EU-land, kun je verder ook gebruik maken van informatie de te vinden is in het digitale loket Dienstenwet. Wanneer je een beschermd beroep gaat beoefenen in het buitenland, moet je ook de beroepserkenning en de vertaling van je diploma’s regelen voordat je legaal aan de slag kunt. Verder zijn er mogelijk ook lokale subsidies waarvoor je mogelijk voor in aanmerking komt, en die wil je natuurlijk niet mislopen. Bijvoorbeeld via het EU Gateway Programme, dat bedoeld is voor ondernemers in het MKB die willen exporteren naar Japan en Korea. Een overzicht van alle relevante subsidies kun je vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO).