Menu
Bedrijfsvoering

Ambitieus richting de scale-up fase

Ambitieus richting de scale-up fase

Ondernemingsplan is het begin

Wanneer je je onderneming start, dan heb je al een plan wat je met ermee gaat doen. Het belangrijkste document in deze startfase heb je open en eerlijk ingevuld. Dit ondernemingsplan is van essentieel belang voor jou en voor je eventuele investeerders. Hieruit blijkt wat je doelstellingen zijn, voortkomend uit je ambitie en je vermogen om te presteren. De inkt in dit document is nog maar amper opgedroogd. In de startfase van je kortgeleden opgerichte onderneming komt er nog van alles op je af. Als je nog niet eerder ervaring hebt in het leiden en bestieren van een bedrijf merk je dat je constant uit je comfortzone bent. Maar geen paniek. Je gaat zien dat de grenzen van die comfortzone alsmaar verder uit elkaar gaan liggen, en gemakkelijker te doorbreken. Het besturen van je eigen onderneming is dan je tweede natuur. Nu is het zaak om de eerste drie jaar door te komen, zonder al te veel kleerscheuren.

Opschalen naar een scale-up

Vallen zul je, als startup, en wel een aantal keren. Zeker wanneer je onervaren bent en een en ander nog uit moet zoeken. Ook al heb je een gedegen marktonderzoek gedaan en weet je welke prijs je kunt vragen voor jouw product of dienst, soms gaat het even niet zoals je voor ogen had. Maar de weg naar succes is geen recht en glad geasfalteerd pad. Het gaat met omwegen, door weer en wind en vergezeld met leuke uitdagingen. Houd je focus op het einddoel, de groei van je onderneming. Want dat gebeurt, die successen komen. Hoe ga je daar straks mee om? Het is tijd geworden om op te schalen. Als zogenoemde scale-up heb je goede begeleiding nodig om verdere groei te realiseren.

Delegeren

Delegeren

Er zijn tegen die tijd keuzes te maken. Als scale-up ben je een doorontwikkelde startup en heb je in vijf jaar tijd een miljoenenomzet behaald. Je hebt tussen de 50 en 150 medewerkers in dienst en je hebt een goed functionerend managementteam. Vanaf dit moment is het belangrijk te leren delegeren. Omdat je als ondernemer niet alle taken meer zelf aankan is het inschakelen van een externe partij, gespecialiseerd in scale-ups, nuttig. De scale-up fase is namelijk de lastigste groeifase. Het is zaak om het besluitproces niet meer in handen te laten van een individu of zelfs een kleine groep.

Doelen stellen

Wanneer je zover bent, omring je dan met mensen die doelen willen stellen die aansluiten bij het doel van de organisatie. Niet alleen mensen die bij je in dienst zijn, maar ook organisaties van buitenaf, die erin gespecialiseerd zijn jouw tot scale-up gegroeide bedrijf te tillen naar een hoger niveau. Zo voorkom je dat fout op fout wordt gestapeld. Het zal een nuttige investering blijken te zijn.