Menu
Leningen

Kan ik als ondernemer een hypotheek afsluiten?

Stel je voor: je snuffelt wat rond op Funda en ineens komt daar het huis van je dromen voorbij. Maar je twijfelt ondertussen wel of je het huis zal kunnen kopen. Je bent immers zelfstandig ondernemer en mist een vast maandelijks inkomen. Je denkt dat het moeilijk zal worden om de financiering rond te krijgen. Toch is er veel meer mogelijk dan je denkt! Je financiële situatie zal zeker worden doorgelicht en je zult ook aan een aantal extra voorwaarden moeten voldoen. Maar laat dat je er niet van weerhouden om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Maak een afspraak

Twijfel niet langer en maak in de eerste plaats een afspraak met een hypotheekadviseur. Bereid je voor op het gesprek en zoek van tevoren een aantal gegevens op, zodat je tijdens een eerste afspraak al gelijk spijkers met koppen kunt slaan. Dan weet je direct waar je aan toe bent.

Als zelfstandig ondernemer is je inkomen minder stabiel en kan maandelijks wisselend zijn. De bank wil graag weten of je de maandlasten van een hypotheek kunt betalen. Bij de hypotheekaanvraag zal een toetsinkomen worden vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren.

Ben je minder dan drie jaar als zelfstandig ondernemer aan het werk, geef dan niet gelijk op, ook dan is er nog steeds meer mogelijk dan je denkt. De geldverstrekkers kijken nog steeds naar het inkomen van de afgelopen drie jaar en nemen de inkomsten uit loondienst voorafgaand aan je ondernemerschap mee. Al zal bij elke bank de voorwaarden hiervoor weer anders zijn en kan het wel invloed hebben op je maximaal te lenen hypotheekbedrag. Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen welke voorwaarden de verschillende banken hebben. Hij zal samen met jou dé geldverstrekker zoeken die het beste bij jouw situatie past.

Je financiële situatie

De hypotheekadviseur zal ook kijken hoe de winst van je bedrijf zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en hoe het met de branche gaat waarin je werkzaam bent. Ook zal er gekeken worden naar je verdere financiële situatie. Een aantal zaken maken het weer makkelijker om een goedkeuring te krijgen voor je hypotheek. Je kunt aan je ouder(s) of een ander familielid vragen of zij voor jou garant willen en kunnen staan. Als je partner in loondienst werkt, dan is het ook weer wat makkelijker om een hypotheek af te sluiten. En als je eigen middelen bezit, kan dat ook weer helpen bij een positieve beoordeling van de aanvraag.

Een hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek en ben je later zelfstandig ondernemer geworden? En overweeg je of het interessant is om je hypotheek over te sluiten? Vanwege de lage rente zou het kunnen dat het je een besparing in maandlasten gaat opleveren. Er zijn wel kosten aan verbonden. Notariskosten, bemiddelingskosten, advieskosten, taxatiekosten en de boeterente zijn voorbeelden van kosten die je maakt bij het oversluiten van je hypotheek. Ook bij het oversluiten van je hypotheek is er meer mogelijk dan je denkt. Als je denkt dat het oversluiten je een besparing gaat opleveren, maak dan zeker een afspraak met je hypotheekadviseur om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

En nu verder

Zoals je kunt lezen zijn er zeker mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer een hypotheek af te sluiten of over te sluiten. Maak daarom gerust een afspraak met een adviseur om je financiële situatie in kaart te brengen.
En is het gelukt? Plaats dan snel dat bod op jouw droomhuis en nu maar hopen dat het bod geaccepteerd zal worden. En wie weet word jij de eigenaar van het huis waar je al zolang naar uitgekeken hebt.