Menu
Bedrijfsverzekering

Aansprakelijkheid voor gebouwen en het belang van een goede verzekering

Regelmatig horen we iemand vertellen dat de eigenaar van een bedrijfsgebouw verantwoordelijk is voor alle schade dat zo’n gebouw veroorzaakt. Zo eenvoudig is het echter niet. Wat wel klopt, is dat je maar beter een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. We leggen uit hoe het met de aansprakelijkheid voor bedrijfsgebouwen zit.

Aansprakelijkheid voor bedrijfsgebouwen

Ten opzichte van gebouwen geldt er een risicoaansprakelijkheid. Dit is een bijzonder zware aansprakelijkheidsvorm waarbij er geen sprake hoeft te zijn van een fout. Deze zware aansprakelijkheidsvorm bestaat voor de opstallen, zoals de muren, het dak, de dakgoot enzovoort. Een omgevallen boom valt hier echter niet onder, maar dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat een ondernemer daar niet voor aansprakelijk kan zijn.

Om aansprakelijk te zijn moet het slachtoffer wel kunnen bewijzen dat het gebouw gebrekkig is. Het hoeft dus niet te gaan om bijzondere gevaren of bouwovertredingen en zelfs het wegvliegen van dakpannen die onvoldoende zijn bevestigd, volstaat al om aansprakelijk te zijn. Wat niet volstaat is dat een passant onoplettend is en tegen de muur van het gebouw aanloopt. Een eigenaar is dus zeker niet altijd aansprakelijk, maar vaak wel.

Zowel bezitter als huurder lopen risico

De tweede vraag die we ons kunnen stellen is wie eigenlijk aansprakelijk is. Is dat bijvoorbeeld de bedrijfsmatige huurder of de eigenaar van het bedrijfsgebouw? Daarover is het Burgerlijk Wetboek heel duidelijk: bij opstallen die worden gebruikt voor de uitoefening van een bedrijf, is degene die dit bedrijf uitoefent aansprakelijk. Dat kan de eigenaar of een andere bezitter zijn, maar ook de huurder.

Wanneer het ontstaan van de schade anderzijds niet in verband staat met de uitoefening van het bedrijf, blijft de bezitter van het gebouw aansprakelijk. Het toont aan dat ook de verhuurder goed moet nadenken over aan wie hij verhuurt. Het duidelijk opnemen van bepalingen die aangeven welke activiteiten onder welke voorwaarden toegestaan zijn, is toch wel aanbevolen. Een goede huurrecht advocaat kan daarbij helpen.

Moeilijk om aan de aansprakelijkheid te ontkomen

Moeilijk om aan de aansprakelijkheid te ontkomen

De bezitter of bedrijfsbeoefenaar heeft eigenlijk maar weinig middelen om zich tegen schadeclaims te verdedigen. Een van de mogelijkheden is de zogenaamde tenzij-clausule. Voor de tenzij-clausule mag de bezitter of bedrijfsbeoefenaar niet op de hoogte zijn geweest van het gevaar. Bovendien mag het ongeval zich anders, als hij wel op de hoogte was geweest, niet hebben voorgedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een roetpiet die zomaar op het dak was gekropen: als de bezitter dat had geweten, had hij kunnen waarschuwen dat een deel van het dak daar niet voor geschikt was. Dan was het ongeval niet gebeurd. Het gaat natuurlijk om uitzonderingen die zich niet vaak zullen voordoen.

Daarnaast moet er steeds worden bekeken in welke mate een ander niet aansprakelijk kan zijn. Soms kan de bezitter daar de schade verhalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ongeval die eigenlijk ontstaan is door een eerdere fout van een aannemer of door een door de vorige eigenaar verzwegen gebrek. Bewijs is hier heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een bevindingsstaat of aan de inhoud van de aankoopovereenkomst. Daarom is het ook aangewezen om bij vastgoedtransacties altijd een beroep te doen op een vastgoedrecht advocaat. Bovendien wijzen we toch ook eventjes op het belang van een goede rechtsbijstandverzekering.

Aansprakelijkheid voor gebouwen verzekeren

Alleen al aan het hebben of gebruiken van bedrijfsgebouwen zijn risico’s verbonden. Daarom is een goede aansprakelijkheidsverzekering onontbeerlijk. Net zoals de AVP-verzekering schade door particuliere gebouwen dekt, zal een zakelijk gebouw onder de AVB-verzekering vallen.