Menu
Bedrijfsvoering / Belastingzaken

5 zakelijke bespaartips

Aan een eigen bedrijf zitten de nodige kosten verbonden. Het is dus geen overbodige luxe om je financiën af en toe eens onder de loep te nemen en waar nodig te bezuinigen. Zeker als de coronacrisis zijn sporen nalaat, kan het in dit onzekere economische tijdperk voor de nodige verlichting zorgen. We geven je een aantal zakelijke bespaartips.

1. Kijk of je in aanmerking komt voor aftrekposten van de Belastingdienst

Je kunt wellicht meer belasting besparen dan je denkt. Veel ondernemers zijn niet volledig op de hoogte van de vele aftrekposten die de Belastingdienst biedt. Dit staat namelijk niet automatisch ingevuld bij de aangifte inkomstenbelasting. Je moet dus zelf goed kijken waar je allemaal recht op zou kunnen hebben. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, dan kan het nooit kwaad om eens contact op te nemen met de Belastingdienst.

2. Check of je wellicht subsidies van de overheid kunt toepassen

De overheid stelt verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die wellicht voor jou relevant kunnen zijn. Je kunt gratis een test doen om te kijken of er een subsidie is die wellicht bij jouw bedrijf past. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken.

3. Bespaar op je vaste lasten

Dikke kans dat je flink kunt besparen op je vaste lasten. Toegegeven: er gaat de nodige uitzoekwerk in zitten. Het loont echter bijna altijd.

Verzekeringen

Begin met het nalopen van je verzekeringen. Lees je polissen na en kijk of je misschien voor bepaalde dingen dubbel verzekerd bent. Nederlanders zijn massaal oververzekerd, dus die kans zit er best in. Bovendien kun je je afvragen of je alle lopende verzekeringen wel écht nodig hebt. Soms is het eventuele risico zo klein, dat het niet opweegt tegen periodieke kosten. Je zakelijke verzekeringen vergelijken is daarnaast een verstandig idee. Wellicht ben je bij een andere verzekeraar veel goedkoper uit of krijg je korting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij hebt lopen.

Energiekosten

Heb je een kantoor? Kijk dan eens of je misschien van energieleverancier kunt wisselen. Dit klinkt als gedoe, maar kan je aan het eind van de rit veel geld opleveren. Overstappen is namelijk bijna altijd beter voor de portemonnee. Als je contract met een energieleverancier afloopt, worden er daarna over het algemeen hogere tarieven gerekend. Een nieuw contract is dus vrijwel altijd voordeliger. Daar zit vaak ook nog een leuke welkomstkorting bij. En met dat gedoe valt het ook wel mee: het opzeggen doet je nieuwe energieleverancier (gratis) voor je.

4. Bespaar op je telefoonkosten

Heb jij je smartphone vaak nodig voor je onderneming? Hier kun je mogelijk veel geld op besparen. Maak allereerst zoveel mogelijk gebruik van gratis diensten om te bellen. Dan heb je straks een lager abonnement nodig. Veel mensen verlengen hun telefoonabonnement bij hun provider zonder rond te kijken. Dit is vaak ook een kwestie van gemak, maar hier kan je weer geld laten liggen. Wellicht past jouw verbruik wel veel beter een andere provider. Bovendien loop je door te verlengen wellicht mooie aanbiedingen mis. Het kan ook voordelig zijn om voor een sim only-abonnement te gaan. Zeker als je smartphone aan het eind van je abonnement nog prima werkt. Het is anno 2020 zeker niet meer nodig om de nieuwste van de nieuwste smartphone te hebben. Is je oude telefoon toch aan vervanging toe, dan kun je kiezen voor een refurbished smartphone in plaats van een spiksplinternieuw exemplaar. Een refurbished smartphone is een eerder gebruikte telefoon, maar dan wel volledig gereviseerd en opgelapt. Je kunt dus uitgaan van de kwaliteit van een nieuwe telefoon, maar dan vele malen goedkoper.

5. Ga voor tweedehands spullen

Alleen maar gloednieuwe spullen kopen, is sowieso niet meer van deze tijd. De tweedehands markt is enorm in opkomst. Je kunt de meubels voor op kantoor net zo goed voor een leuk prijsje tweedehands kopen. De kwaliteit van gebruikte meubelstukken verschillen sterk, maar met een beetje zoeken vind je ongetwijfeld iets moois. Je kunt bij tweedehands winkels of marktjes kijken, maar ook online bij bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook. Er zijn ook platforms die zich specifiek richten op tweedehands kantoormeubelen.

Maar er zijn nog meer zaken waarbij je je heil best in de tweedehands wereld kunt zoeken. Een auto is bijvoorbeeld best een flinke kostenpost die niet per se nodig is. Een tweedehands leaseauto voldoet over het algemeen prima en scheelt aardig in de portemonnee.