Menu
Marketing

5 tips voor het bedenken van een merknaam

Als je een bedrijf gaat starten, dan wil je natuurlijk de sterkste naam voor je bedrijf. Een merk dat aangeeft wat je doet en wat het liefst ook nog zo origineel mogelijk is. Dat is lastig en dit artikel maakt dat niet per se makkelijker voor je, dat beloof ik vast.

Het bedenken van een sterke merknaam is namelijk niet alleen marketingtechnisch heel belangrijk, maar ook juridisch een uitdaging. Je steekt ontzettend veel tijd, geld en energie in het opbouwen van je bedrijf en daarom zou het super zonde zijn als je op een bepaald moment een brief krijgt van iemand die eist dat je stopt met het voeren van jouw naam.

Daarom krijg je vijf tips die je helpen bij het bedenken van een sterke merknaam.

No. 1 Kies een onderscheidende naam

Voor juristen gespecialiseerd in merkenrecht binnen een organisatie is de marketingafdeling altijd de lastigste partij om mee samen te werken. Marketing specialisten willen namelijk altijd mooie beschrijvende namen voor producten. Denk daarbij aan BioMild voor milde biologische yoghurt of DoubleMint voor een sterke munt kauwgom. Babydry voor luiers kon overigens weer wel, hoewel je op een dergelijke naam geen monopolie meer kunt krijgen volgens de huidige richtlijnen.

Het zijn beschrijvende namen. Dat betekent dat ze eigenlijk precies aangeven wat het merk inhoudt en daarom kun je het niet als merknaam registreren. De onderzoekers van de overheid zullen het merk namelijk weigeren. Zo kun je Diesel wel voor kleding registreren, maar niet voor brandstoffen.

No. 2  Zorg dat een merknaam herkenbaar is

Voordeel van beschrijvende namen is dat snel duidelijk is wat je doet. Nadeel is dat je niet herkenbaar bent bij de consument als merk. Stel dat je in de auto zit en hoort een geweldige reclame over het merk “De beste Hypotheker” waar je zo van onder de indruk bent dat je deze naam opzoekt zodra je op kantoor komt om vervolgens te ontdekken dat Google 44.800 resultaten geeft op deze zoekterm. Je hebt dan geen idee meer van welke partij de radioreclame was.

Om op te vallen en te zorgen dat het merk herkenbaar is, kun je beter kiezen voor een fictieve naam als ‘Hatseflats’ voor hypotheken. Het kan dan wat langer duren voordat bij de consument duidelijk is wat je doet, maar als ze het eenmaal weten dan sta je super sterk.

No. 3 Verkoop meer

Prachtig voorbeeld hiervan uit de realiteit is Haagen-Dazs. Veel mensen denken nog altijd dat dit super exclusief Duits of Zweeds ijs is en betalen er daarom graag voor. Niets is echter minder waar, de naam is verzonnen. Juist met dit doel.

Een onderzoek uit 2011 toont aan dat je met een merk sowieso meer omzet kunt genereren dan zonder. Een groep marketeers werd op pad gestuurd met een polo aan. De eerste keer kreeg de groep een shirt aan zonder merk en de tweede keer kregen zij een shirt aan met het logo van een bekend merk er op.

Opvallend genoeg haalden de marktonderzoekers bij de tweede poging tot 40 procent meer conversie.

No. 4 Zorg niet voor verwarring

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, is het niet verstandig om een naam te kiezen die dicht aan ligt tegen een bekend merk, waardoor je zou kunnen profiteren van hun naamsbekendheid. Zij kunnen dan namelijk eisen dat je stopt met het voeren van deze naam. Dat is natuurlijk niet zo erg als je net begint, maar als je al jaren bezig bent en eindelijk zelf ook naam begint te maken is het zonde van je tijd en geld geweest om hierin te investeren.

Daarnaast kun je een naam die verwarrend veel lijkt op die van een concurrent niet internationaal als merk registreren. Althans, het kan wel, maar dan loop je grote kans dat het oudere merk bezwaar maakt of op een later tijdstip een doorhalingsprocedure start.

No. 5 Maak het niet te moeilijk

Je kunt een naam natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar ook dan kan het lastig worden om herkend te worden door de consument. Daarom is een te ingewikkeld merk ook niet te registreren en dus niet verstandig om te kiezen als naam voor je bedrijf of producten.

Je kunt er dan immers geen monopolie op krijgen en anderen kunnen dus gewoon hetzelfde merk gebruiken.

Het intellectueel eigendomsrecht biedt dus veel mogelijkheden om logo’s en merknamen te registreren, maar kent ook zo zijn beperkingen. Voornamelijk om algemene en beschrijvende termen beschikbaar te houden voor iedereen. Marketeers vinden dat niet altijd fijn, maar zoals je hebt kunnen ontdekken bieden beschrijvende namen meer nadelen dan fictieve merken. Op meer fictieve merken kun je namelijk echt een alleenrecht of monopolie krijgen, zodat niemand anders het mag gebruiken.

Goed, het kost iets meer tijd om het publiek je naam te leren kennen, maar als je eenmaal op dat punt bent, is het niet te stoppen. Een paar jaar geleden moest je bij UBER toch ook niet meteen aan taxi’s denken?